2010. június 24.

Médiacsomag: vissza a feladónak

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) visszautasítja a médiacsomagot, és tárgyalásokat tart szükségesnek az új szabályozás tartalmáról.

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) visszautasítja a médiacsomagot, és tárgyalásokat tart szükségesnek az új szabályozás tartalmáról – áll a harminc ország negyedmillió médiamunkását képviselő szervezet közleményében, amely szerint „visszaforgatná az órát” sajtószabadság-fronton a tervezet.

A magyar törvényhozás előtt fekvő anyag „olyan megszorító intézkedés, amely korlátozza a vélemény-, így a szólásszabadságot”, ezzel pedig nem illeszkedik a sokszínűség és a pluralitás európai normájához Aidan White főtitkár szerint. Felidézi azoknak a koroknak az emlékét, amikor – a kommunista uralom alatt – az állami ellenőrzés árnya borult a médiára.

Kifogásolják, hogy a törvény állami szabályozás alá helyezné a nyomtatott és az audiovizuális média legnagyobb hányadának tartalmát, de még bizonyos esetekben az interneten megjelenő anyagokkal is így tenne. Mindezek alapján az EFJ és anyaszervezete, az IFJ globális médiaszakmai szervezet arra hívja fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza a tervezetet, kezdjen vitába a szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy az európai normáknak is megfelelő, a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságára fókuszáló anyag születhessen.

A parlament szakbizottságának szerdai ülésén a több médiaszakma több érdekeltje is heves bírálat alá vonta a tervezetet. Leggyakrabban a kidolgozatlanság, valamint az előzetes egyeztetés teljes hiánya fogalmazódott meg kifogásként a médiabeszámolók szerint a véleményekben.