2017. február 10.

Médiaértés-oktató központot adtak át Debrecenben

Az ország második, első fővároson kívüli médiaértés-oktató központját adta át szerdán Debrecenben a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság elnöke.

Az intézmény avatásán Karas Monika kiemelte: a hatóság célja, hogy a 9-16 év közötti korosztály lehetőleg korán, már online élete kezdetén kapja meg a szükséges ismereteket. A másik ok, hogy élő, nem "papírízű", személyes tapasztalatokat gyűjtsenek az ismeretek biztonságos alkalmazásához, illetve, hogy tanulhassanak olyan oktatóktól, akik az újmédia környezetéről naprakész tudással rendelkeznek – mondta az NMHH elnöke.

Karas Monika emlékezetett rá, hogy az NMHH 2014 májusában a budapesti Hűvösvölgyi úton nyitotta meg első, a médiaműveltség és -tudatosság erősítését célzó oktatóközpontját. A megnyitás óta több mint 200 település több mint 17 ezer diákja látogatta meg az intézményt, mintegy harmaduk halmozottan hátrányos helyzetűként vagy halmozottan hátrányos helyzetű településről érkezett, és vett részt a gyakorlott médiaértés-oktatók vezette foglalkozásokon. A második, debreceni Bűvösvölgy-központban olyan gyakorlati tapasztalatot, készségfejlesztési lehetőséget kapnak a diákok, ami segít nekik eligazodni a virtuális térben – fűzte hozzá.

"Az NMHH-nál hiszünk abban, hogy ha elérjük, a gyermekek kritikus érdeklődéssel és megfontoltsággal nyúljanak az okoseszközeik után, és ha idővel a médiatudatosság magától értetődő kompetenciának minősül számukra, akkor kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb és felelősségteljes felnőttek lesznek. Bízom abban, hogy a debreceni Bűvösvölgy olyan életre szóló élményt jelent majd számukra, amelyet beépült tapasztalatként haza tudnak vinni magukkal" – mondta Karas Monika.

A debreceni Bűvösvölgyben rádió-, film- és híradóstúdiót is berendeztek, de külön foglalkozásokon ismerkedhetnek a diákok például az internet kockázataival. A program igazodik a nemzeti alaptantervben megfogalmazott törekvésekhez.

A debreceni Bűvösvölgy átadáson általános iskolás diákok tartottak kisfilm-, illetve híradó-készítési bemutatókat a résztvevőknek.