2013. február 15.

Médialabort avattak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Korszerű szoftverekkel és csúcsminőségű számítógépekkel felszerelt médialabort adtak át a PPKE-n tegnap.

Új Médiakultúra Kreatív Műhely néven korszerű szoftverekkel és csúcsminőségű számítógépekkel felszerelt médialabort adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója a PPKE-n tegnap.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen dr. Szuromi Szabolcs rektor jelenlétében Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója adta át az intézmény hallgatóinak azt a kreatív médialabort, amelynek teljes technikai felszerelésről és berendezéséről a hatóság gondoskodott. A műhelyben elérhető számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől kezdve a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok elvégzésére alkalmasak, és a Pázmányos hallgatók gyakorlati képzését teszik eredményesebbé.

Az NMHH Új Médiakultúra Programja keretében az ország összes olyan vezető egyetemén hasonló műhelyek átadását tervezi, amelyek a médiával, illetve kommunikációval foglalkozó hallgatók mellett egyaránt nyitottak a művészeti, informatikai vagy akár a média- és infokommunikációs jogi tanulmányokat folytató diákok számára is.

„Ebben a laborban a kreativitásnak a technika már nem, csak a fantázia szabhat határ” – hangsúlyozta a megnyitón Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója.

„A média, különösen az elektronikus média területének a rohamos fejlődése, valamint ezzel párhuzamosan az információk objektív átadásának segítése, egyre szükségesebbé teszi a legmodernebb informatikai eszközök használatát, illetve az erre történő felkészülést. Az NMHH segítségével most megnyíló médiaműhely ebben nyújt kiemelkedő segítséget a PPKE-n folyó ilyen jellegű képzéseken résztvevő új generáció legmagasabb szintű oktatásában” - fogalmazott Szuromi Szabolcs rektor.

Az első Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt 2012 decemberében a Pécsi Tudományegyetemen adta át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A Pázmány „Sophianum” épületében létrehozott terem felszereltsége teljes mértékben megegyezik a Pécsett már sikeresen működő laboréval.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem „Sophianum” épületében berendezett médialaborban hat darab „Apple iMac 27” csúcskategóriás számítógép működik, amelyeket az NMHH az Adobe cég legkorszerűbb kreatív szettjének valamennyi programját tartalmazó szoftvercsomagjával (Adobe CS6 Master Collection) szerelt fel. A konfiguráció segítségével a gyakorlati oktatás során a hallgatók képessé válnak a hagyományos és az új médiás/multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós produkciós folyamat során, illetve a pr- és reklámügynökségeknél felmerülő legösszetettebb kreatív feladatok elvégzésére is.