2010. március 18.

Médiapiac 2010: nem az esés a kérdés

Tizenöt és harmincnyolc százalék közé tippelték a hazai reklámpiac forgalmának tavalyi esését a Médiapiac 2010 konferencia záró kerekasztal-beszélgetésének résztvevői.

Az egész napos tanácskozáson ennek ellenére igencsak optimisták voltak a médiaipar hazai nagyágyúi: mindannyian a kilábalás lehetőségeit boncolgatták, miközben például Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója kerek perec kijelentette: nem merne jóslásokba bocsátkozni arról, mit hoz a 2010-es esztendő. (Mezriczky László elnök, a Magyar Reklámszövetség nemrégiben megválasztott elnöke szóvá is tette egy félmondatban: a piackutatókon kívül mindenki bizakodva tekint a jövőbe.)
„Az optimizmus abszolút relatív fogalom” – hűtötte le a kedélyeket Várdy Zoltán, a TV2 vezérigazgatója, aki hol „jó néhány”, hol „sok-sok” évre becsülte, mikorra kapaszkodhat vissza a 2008-as szintre a piac.
A saját bevallása szerint „genetikailag optimistának” tartott Ringier–főnök azt pedzegette, attól, hogy változik a piac, nem biztos, hogy rosszabb lesz a helyzet. Az azért az ő szavaiból is kiderült, hogy a dolog igencsak relatív, hiszen Mihók Attila sem tagadta, hogy „nagyon kényelmesen éltünk, amikor a piac növekedett”.
Csakhogy a visszakapaszkodás nem lesz egyszerű – erre utalt az Interactive Advertising Bureau magyarországi irodáját irányító Novák Péter felvetése is: ha a hirdetők a válság éveiben megszokták az alacsonyabb hirdetési tarifákat, mi veszi rá őket arra, hogy többet költsenek?
Kázmér Judit (Pannon Lapok, MLE) azzal a megjegyzéssel csatlakozott ehhez, hogy „lesznek még kemény napjaink, amikor az ügyfelek csavarnak rajtunk még egyet”, újabb nyomás alá helyezve az árakat.
Hivatal Péter, a szakmai szövetség elnöke a válsághelyzetek lehetséges nyertesének nevezte a direkt marketinget, mondván, hatalmas fejlődési lehetőség rejlik ebben az eszközben, ha a megbízó nem márkát építeni, hanem csupán eladni akar. Példaként hozta fel, hogy a személyre szóló ajánlatok 83, a szórólapok 60 százalékát elolvassák a „címzettek”. Ez utóbbi megjegyzést Mihók Attila azzal pattintotta vissza, hogy a laponál száz százalék ez az arány.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

10 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.