2016. szeptember 22.

Médiapiaci előrejelzés a Carat-tól

Legutóbb idén áprilisban adta ki a globális médiapiac várható alakulásáról szóló előrejelzését, a Carat nemzetközi hálózata. A hazai ügynökség most frissítette a nemzetközi számokat.

A Carat Hungary nemrég indult médiás blogján tette közzé a frissített becsléseket.

Az év elején úgy becsülték, hogy a nagy nemzetközi sportesemények általános ösztönző hatása segít a reklámköltések növekedési ütemének szinten tartásában. Jelenleg azonban úgy látják, hogy valószínűbb a növekedési ütem lelassulása és egy moderált 2,5 százalékos éves bővülési rátát tartanak elképzelhetőnek. A beruházások és az EU források beáramlásának lassulása jövőre se fogja kommunikációs költéseik növelésére ösztönözni a piaci szereplőket. Legközelebb a 2018-as választási év „szokásos” forráskiáramlása lökheti ismét a magasabb növekedés irányába a reklámpiacot.

Különösen fájdalmas ez a tendencia, ha a teljes CEE (Közép- és Kelet-Európa) régió várható 4,7%-os idei és 5,5%-os ’17-es növekedési ütemével vetjük egybe. A globális reklámpiaci növekedés egyik húzó ereje éppen Európa keleti fele.

További részletek, piacok és médiatípusonkénti bontás a posztban.

Bírságot kapott az RTL Klub és az M5

3 órája

A Médiatanács bírságokat rótt ki a támogatási szabályok megsértése és helytelen korhatár-besorolás miatt az RTL Klub és az M5 szolgáltatójára.