2012. március 09.

Médiatanács: csökkentek a rádiók terhei

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint jobb helyzetbe kerültek a pénzügyi terhekkel küszködő helyi rádiók 2011-ben.

"A Médiatanács 2011-ben olyan díjfeltételeket teremtett, amelyekkel jobb helyzetbe kerültek a pénzügyi terhekkel küszködő helyi rádiók. Az intézkedéssel 2012 elejéig 70 rádió költségei csökkentek, további 60 frekvencia hasonló feltételekkel vár szerződéskötésre" - ezt állítja egy, a hatóság által a napokban kiküldött sajtóközlemény, mely szerint a díjreformmal több mint 75 millió forint maradt a rádiók kasszájában.

A kommüniké úgy fogalmaz, hogy az arányos díjrendszer bevezetésével a helyi rádiózás stabil gazdasági feltételeit teremtette meg a Médiatanács 2011-ben, segítve a helyi kereskedelmi rádiózás fennmaradását, az új szereplők piacra lépését. A reform bevezetésének kiemelt célja volt, hogy az új díjszámítási mód minden rádió számára egyenlő esélyeket biztosítson. Az új díjcsökkentő- és arányosító struktúrának köszönhetően, a hazánkban kereskedelmi jelleggel működő 80 kisebb rádió közül 2012-ről 70 fizet kevesebbet, mint korábban. Tíz szolgáltatónál nem változtak a feltételek. Az arányos díjrendszer bevezetésével több mint 75 millió forint marad a rádióknál.

A Médiatanács szerint újításuk rádiónként évente több millió forintos megtakarítást jelenthet, de akár meghaladhatja 10 millió forintot is. Az egyik kecskeméti frekvencián például idén 11 millió helyett évi 3 millió forintért sugározhat a szolgáltató, Nyíregyházán pedig mindössze 3,5 millió forintot kell fizetnie annak a rádiónak, amelyiknek tavaly még közel 20 milliót kellett áldoznia a frekvencia birtoklásáért.

A hatóság azt is állítja, hogy az új díjszámítási módszer igazságos és arányos, mert figyelembe veszi a vételkörzet nagyságát, a vételkörzetben élők számát és vásárlóerejét is, ráadásul ezzel csökkentek a rádiók fizetési nehézségei.

Egyébként ez a díjszámítási elv érvényesül annál a 2012-ben lejárt mintegy 60 frekvenciánál is, amelynek pályázati hasznosítását a Médiatanács elindította.

Címkék: nmhh