A szülők számára már régóta nem jelentenek újdonságot azok a figyelmeztetések, amelyek a túl sok képernyőidő veszélyeiről szólnak. Több kutatás rámutatott már arra, hogy a tizenéveseket érintő depresszió, szorongása és a képernyő előtt töltött idő összefüggésben állnak egymással. Egy új tanulmány szerint azonban mindez nem ilyen egyszerű. Kiderült ugyanis, hogy nem minden képernyőidő van azonos hatással a fiatalokra.

A montreali Sainte-Justine Kórház kutatói által végzett, a JAMA Pediatrics-ban megjelent új tanulmány a depresszió és a képernyőidő különböző formáinak való kitettség kapcsolatát vizsgálta. A kutatók több mint 3800 hallgató viselkedését vizsgálták hat éven át, 7. és 11. évfolyamos közösségekben. A kísérletben résztvevő tizenévesek saját maguk naplózták, hogy heti hány órát töltöttek a közösségi média használatával (például Facebookkal és Instagrammal), videojátékokkal és televízió nézéssel.

A kutatók megállapították, hogy nem minden képernyő előtt eltöltött időszaknak volt ugyanolyan hatása a tinédzserekre. A tanulmány vezető kutatója, Patricia Conrod, a Montreali Egyetem pszichiátria professzora szerint a közösségi média negatív hatásai sokkal erősebben jelentkeztek, mint bármely más típusú, a számítógép vagy más digitális eszköz használatával eltöltött idő.

Conrod és csapata a depressziós tünetek növekedését állapította meg, amikor a serdülők a közösségi médián és a televízión töltötték idejük nagy részét.

A tanulmány megállapította, hogy a képernyőidő minden formája közül a közösségi média fogyasztása lehet a legkárosabb. A depresszió fokozott tünetei összekapcsolódtak azzal, hogy a kutatás alanyai mennyire voltak aktívak olyan platformokon, mint az Instagram, ahol a tizenévesek nagyobb valószínűséggel hasonlítják össze saját életüket a hírcsatornájukban megjelenő valószerűtlen képekkel. Conrod szerint a közösségi médián gyakoribb, hogy a fiatalok olyan képeket keresnek és nézegetnek, amelyek elősegítik a felfelé irányuló társadalmi összehasonlítást, ettől pedig végsősoron rosszul érzik magukat.

Az efféle visszhangspirálok - folyamatosan olyan dolgoknak is kiteszik őket, amelyek elősegítik vagy megerősítik depressziójukat. Ezért ez a jelenség különösen mérgező a depresszióban szenvedő fiatalokra nézve

- mondta Conrod a Canadian Broadcasting Corporation-nek.

A kutatók azt is tesztelték, hogy azok a tinédzserek, akik több időt töltöttek a különböző eszközök előtt, kevesebb időt töltöttek-e más, egészséges tevékenységekkel (például mozgással), amelyek csökkenthetnék a depressziós tüneteket, hogy nem ez a helyzet. Úgy tűnik, hogy a túl sok közösségi médián töltött idő egészségtelen, bármivel töltsék a fennmaradó időt a fiatalok.

A videojátékok pozitív hatása

A legmeglepőbb megállapítás a kutatók számára az volt, hogy a videojátékokkal töltött idő nem járult hozzá a depressziós tünetek kialakulásához, sőt egyes esetekben jó hatással volt az alanyokra.

Sok szülő aggódik a videójátékok okozta káros hatások miatt – főleg a tinédzser fiúkkal kapcsolatosan merülnek fel ezek az aggályok. De vajon a videojátékok tényleg egészségtelenek? A tanulmány azt sugallja, hogy az átlagos játékos nem szociálisan elszigetelt, hiszen több mint 70%-uk online vagy személyesen más emberekkel együtt hódol a szórakozásnak.

Nyilvánvaló tehát, hogy a folyamatos Facebookozás vagy az Instagram nézegetése sok esetben rosszabb, mint a videojátékok. Bár a depresszió bármely életkorban legyengíthet, a serdülőknél nagyobb a kockázat, több a levertségből adódó szerhasználat esélye, főként ha alacsony az önértékelésük és még nem szilárdultak meg interperszonális készségeik.

A tanulmány szerint a vizsgált tizenévesek naponta átlagosan hét órát töltenek a képernyő előtt. Bár a kutatók jelzik, hogy ezek a megállapítások további vizsgálatot igényelnek, a képernyőidő korlátozásának meghatározása - legalábbis bizonyos típusok esetében - tanácsosnak tűnik.A Facebook ismét lecsapott

5 órája

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a közösségi portál nemzetbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, hisz előbb ´56-os eseményükkel kapcsolatos eseményüket törölte, majd elérhetetlenné tette az oldalt.