2014. november 12.

Még brutálisabb lenne a reklámadó, a szakmai szervezetek tiltakoznak

A felső sávot emelnék 40 százalékról 50 százalékra. Ebben a sávban kizárólag az RTL Magyarország tartózkodik a médiacégek közül.

A felső sávot emelnék 40 százalékról 50 százalékra. Ebben a sávban kizárólag az RTL Magyarország tartózkodik a médiacégek közül.

A kormány 40-ről 50 százalékra javasolja emelni a reklámadó legmagasabb kulcsát - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának ülésén.

Az MTI beszámolója szerint Pankucsi Zoltán a bizottság előtt lévő adótörvényekhez benyújtott háttéranyagot szóban kiegészítve közölte, felülvizsgálták a reklámadó kulcsait, és ezután döntöttek a legmagasabb kulcs emeléséről.

Elmondta azt is, hogy csökkentenék a reklámadót fizetők adminisztratív terheit, részben úgy, hogy létrehoznának egy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kezelt adatbázist az adót megfizetőkből.

A bejelentésre a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) a következőképpen reagált:

"A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) megdöbbenéssel fogadta Pankucsi Zoltánnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága mai ülésén, a bizottság előtt lévő adótörvény-módosításokhoz tett szóbeli kiegészítését, miszerint - a kommunikációs iparág minden korábbi enyhítésre, illetve az adó eltörlésére, adminisztratív terhek csökkentésére irányuló javaslatával szemben - a hatályos reklámadó törvény legfelső kulcsának 40-ről 50 százalékra történő emelését javasolja. E lépés egyértelmű jelzés a teljes iparág és valamennyi érintett szereplő számára atekintetben, hogy a kormányzat részéről semmilyen együttműködési szándék nincs és ezen tervezett intézkedés tovább torzítja az iparágban a reklámadó következtében létrejött piaci helyzetet, továbbá vállalatok ellehetetlenítését célozza meg.

A reklámadó törvény káros a magyar gazdaságra, a kommunikációs iparágra. Az MRSZ számára érthetetlen, hogy a kormányzat a saját gazdasági céljaival is ellentétes intézkedést irányoz elő.

Kérjük a magyar Országgyűlést, hogy a fenti szóbeli indítványt vegye figyelmen kívül és semmiképpen ne hozzon olyan döntést, amivel még tovább súlyosbítja a jelenleg is fennálló kritikus helyzetet."

Hasonló értelmű közleményt adott ki a Magyar Lapkiadók Egyesülete:

"A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) megdöbbenéssel értesült a mai, az adótörvény-módosításokhoz tett szóbeli kiegészítésről, miszerint az NGM a hatályos reklámadó törvény legfelső kulcsának 40-ről 50 százalékra történő emelését javasolja.

E lépés egyértelmű jelzés a teljes iparág valamennyi érintettje számára, hogy kormányzati részéről egyeztetési szándék nincs.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az adózás előtti árbevétel ilyen mértékű megadóztatása szükségszerűen együtt jár a tartalom-előállításba visszaforgatható tőke csökkenésével. Ennek egyenes következménye az alacsonyabb színvonalú, egyhangú, beszűkülő nyilvánosság.

A reklámadó jelenlegi szabályozási rendszere a hazai vállalkozások számára már így is jelentős versenyhátrányt eredményez a globális szereplőkkel (Google, Facebook) szemben.

Véleményünk szerint a tervezett, további adóemelés következményei kiszámíthatatlanok nemcsak az érintettekre, de jelentősen befolyásolják a munkaerőpiaci helyzetet, és a tervezett, egyéb típusú adó- és járulékbevételeket. Érthetetlen, hogy a kormányzat miért irányoz elő a saját gazdasági céljaival ellentétes intézkedést.

Ezúton kérjük az Országgyűlés valamennyi tagját, hogy a szóbeli indítványt ne fogadja el, és ne szavazzon meg olyan módosítást, ami alkalmas a jelenleg is fennálló kritikus helyzet további súlyosbítására!"

Minden, amit reklámadó témában eddig írtunk, elérhető itt.