2011. január 12.

Még mindig félnek a bankkártyás fizetéstől a magyarok

A férfiak kicsit bátrabbak, ők inkább fizetnek a neten kártyával, mint a nők. A PayPal és társai lehetnek a megoldás a bizalmatlanságra.

A férfiak kicsit bátrabbak, ők inkább fizetnek a neten kártyával, mint a nők. A PayPal és társai lehetnek a megoldás a bizalmatlanságra - derül ki a KutatóCentrum E-shopping jelentéséből.

Még mindig készpénzzel, átvételkor fizetünk a legszívesebben online vásárlás után - áll a KutatóCentrum friss E-Shopping Reportjában. Ilyen módon 62% rendezi a tartozását, ami kevesebb, mint tavaly, de még mindig döntő arány.

Az átutalás népszerűsége nőtt, de még mindig ódzkodnak a magyar fogyasztók attól, hogy kiadják az adataikat az interneten. E téren a férfiak bátrabbak, mint a nők, ők inkább hajlanak a netes bankkártyás fizetésre.

"A GoldenBolt versenyhez készített próbavásárlások tapasztalatai azt mutatják, hogy a webáruházak is egyre több fizetési lehetőséget tesznek elérhetővé vevőik számára: az utánvét mellett leggyakrabban átutalással és bankkártyával vásárolhatnak náluk” - mondta el Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője.

Tavaly a megkérdezettek 40 százalékát tartotta vissza az e-vásárlástól az, hogy a nem merik kiadni kártya adataikat. Erre az olyan ismert, biztonságos fizetést kínáló rendszerek jelenthetnek megoldást, mint a PayPal. E téren viszont még a webáruházaknak is előre kell lépniük.

Van azonban egyelőre más gondjuk is az e-kereskedőknek. 2009-hez képest a válság hatására csökkent a fogyasztási és vásárlási kedv. A költések abszolút ártáke tavaly 2-3 százalékponttal esett vissza.

A megkérdezettek 59 százaléka a legutóbbi alkalommal kevesebb, mint 10 ezer forintot fordított online vásárlásra, ugyanakkor majd minden tizedik e-vásárló több mint 40 ezer forintot költött. A maximum 5 ezer forintot fizető válaszadók aránya éves összehasonlításban nőtt (29%).

 

 

A kutatás háttere:

Az E-Shopping Report a KutatóCentrum évente lebonyolított kutatása, mely a lakossági online vásárlási szokásokat és trendeket vizsgálja. A nagymintás lakossági felmérést szekunder adatgyűjtés előzte meg, mely hazai és nemzetközi felméréseket egyaránt feldolgozott. A primer adatgyűjtés 2010 júliusában 1210 internetező online megkérdezésével történt. Az adatbázis a legfontosabb demográfiai ismérvekre - életkor, nem és településtípus - reprezentatív a legalább hetente internetező 18-64 éves magyar lakosságra nézve.

Halottak hete a Hajnaliban

1 napja

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november első hetében mindenszentek ünnepére és a halottak napjára emlékezik. A zenei összeállításban az ünnephez illő dallamok szólalnak meg erdélyi vonósbandák előadásában.