2010. június 08.

Még mindig médiaválság

A legoptimistább becslések szerint is kitart még egy évig a hazai média válsága, noha nemigen akad, aki homályos jóslatoknál többet vállalt be.

A legoptimistább becslések szerint is kitart még egy évig a hazai média válsága, noha nemigen akad, aki homályos jóslatoknál mélyebben mert volna belemenni a GfK és az Ipsos Nagy Rádiós Napján. A brit szakértők az elején megmutatták, mennyivel előrébb vannak, a hazaiak pedig, hogy pár év múlva mennyivel előbbre lehetünk. Aztán a magyar játékosok a lényegre tértek: össze kellene fogni, mert együtt talán könnyebb javítani a nem túl rózsás helyzeten.

- Ez így béljóslás. Még évekig eltart, plusz-mínusz néhány hónap – adta meg a lehető legszabatosabb választ Such György közrádió-elnök arra a kérdésre, hogy mikorra jut ki a hazai média a krízisből. Ennél valamivel pontosabb tippet adott Földes Ádám, az egykori Danubius vezérigazgatója, aki fél éve (kereskedelmi ügyvezető igazgatóként) a Neo FM-et erősíti. Szerinte a jövő év második fele „már egy kicsit pozitív lehet”, de ennek ellenére senkinek nem érdemes gyors felfutásra számítani. Lesznek ugyan olyan nagy hirdetők, amelyek újult erővel vetik magukat a költekezésbe, de a derékhadat nem ez jellemzi majd. Ezek költései ráadásul túlzottan sok szereplő között oszlanak meg, hiszen nálunk annyi rádió működik körülbelül, mint a jóval nagyobb népességgel és vásárlóerővel rendelkező Németországban. Ráadásul míg nyugaton és a tengerentúlon az átlagosnál kisebb volt a rádiós reklámbevételek visszaesése, addig az idehaza kimutatott, harminc százalék körüli érték brutálisan magasabb a középértéknél.

- Ez a harminc százalék a minőségi tartalomszolgáltatásból ment el, ahogy az ember izomból fogy először – mondta Módos Márton Inforádió-főnök, megtoldva ezt azzal, hogy a növekedésből jellemzően nem a hazai tartalom-előállítók részesednek majd, hiszen az egyik legerősebb húzóágazat a nagy globális keresőkre épülő marketing. Abban viszont minden szereplő egyetértett, hogy nem elég a rádió reklámtorta-szeletét vastagabbra szabni, magának a tortának kellene a mainál nagyobbnak lennie. A szektornak pedig sürgősen el kellene indulnia abba az irányba, hogy akár médián kívüli területekről is szerez újabb bevételeket.