2014. február 26.

Még mindig nem ért véget a Springer-Funke ügylet

Vétóhoz közeli állapotban van az Axel Springer és Funke Médiacsoport felvásárlási üzlete: a német versenyhatóság továbbra is fenntartja aggályait.

Vétóhoz közeli állapotban van az Axel Springer és Funke Médiacsoport felvásárlási üzlete: a német versenyhatóság továbbra is fenntartja aggályait.

Miután a bonni hatóságok zöld utat adtak a Springer regionális magazinjainak eladásához, most a két médiakonszern programújságainak versenykorlátozó hatásait vizsgálják. A probléma forrása, hogy a Funke a maga tíz ugyanilyen témájú lapjával az átvétel nélkül is jelentős piaci szereplője ennek a szektornak. Vásárlóként a Funke viseli annak kockázatát, hogy a versenykorlátozás bizonyítása esetén tovább kell adnia a Springertől átvett lapokat. A kartellhivatal nézete szerint, ha ezentúl a Funke használja a korábban a Springer érdekeltségébe tartozó programújságok címeit, akkor az a szektor szereplőinek számát négyről háromra csökkenti majd, ami pedig a piacot uraló oligopólium erősödéséhez vezet. Ennek a problémának a feloldására a Funke és a Springer felajánlotta, hogy eltérő címeket használnak majd, amit viszont a kartellhivatal nem talált kielégítőnek. Jelenleg is tárgyalás folyik a bonni hatóságok és a két vállalat között arról, hogyan tehetnék jobbá a kínálatot. Az mindenesetre biztos, hogy a Funke csoportnak értékesíteni kell még néhányat saját programújságai közül. Ha a Funke nem vásárolhat meg több fontos Springer-lapot, vagy pedig túl sok újságjától kell megválnia, akkor egy idő után az üzlet elveszíti jelentőségét. Mindezek ellenére a két médiavállalat optimista a jövőt illetően - írja a Horizont.net.

A hírt a Médianéző nemzetközi tematikus hírfigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.