2012. május 31.

Még mindig ordítanak a reklámok

Az NMHH három csatornának osztott ki hatósági figyelmeztetést a túl hangos reklámblokkok miatt.

Az NMHH három csatornának osztott ki hatósági figyelmeztetést a túl hangos reklámblokkok miatt.

Ezúttal a Duna Televízió, a Magyar Televízió és az RTL Klub kapott hatósági figyelmeztetést az üvöltő reklámok miatt. A nézők is panaszkodtak, s most a saját mérések is igazolták, hogy nem tartják be a csatornák az előírásokat - közölte az NMHH Médiatanácsa. A tavaly októberi adatok szerint a Duna TV negyvennyolc, az MTV két csatornája hat, az RTL Klub pedig negyvenkét alkalommal sértette meg a médiatörvény reklámhangerőre vonatkozó előírását.

Tavaly év eleje, azaz a médiatörvény hatályba lépése óta méri a hatóság a Humaniod nevű szoftverrel a reklámok és a műsorkörnyezetük átlagos hangereje közti eltérést. Tavaly szeptemberig a Médiatanács néhány hónap türelmi időt adott a médiaszolgáltatóknak, ezen idő alatt a szoftver csak az olyan kiugróan magas hangerő ingadozásokat mérte, amelyek már zavaróak lehettek a tévénézők számára.

Azóta viszont a Humanoid már validált, a hatósági eljárások alapját képező adatokat szolgáltat. A szoftver minden hónapban véletlenszerűen kiválasztott három napon vizsgálja a hangerőt. Hat csatornát - Duna Televízió, Duna World, M1, M2, RTL Klub, TV2 - minden hónapban megvizsgálnak, emellett a műsorfigyelő osztály havonta még egy, véletlenszerűen kiválasztott, nagy jelentőségű médiaszolgáltatót vesz górcső alá.

Rádiós pályázatok

21 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.