2011. május 02.

Még nincs táblagép forradalom

Idén várhatóan nagyságrendileg annyi táblagépet értékesítenek globálisan, mint netbookot - derül ki a GKIeNET és a T-Mobile közös kutatásából.

Idén várhatóan nagyságrendileg annyi táblagépet értékesítenek globálisan, mint netbookot. Ennek nyomán idén tömegtermékké válhatnak itthon is a tabletek, forradalomról viszont még korai beszélni – derül ki a GKIeNET – T-Mobile Jelentés az internetgazdaságról című kutatásából.

Még mindig kérdés, miért is érdemes pontosan táblagépet venni, de tavaly 17 millióan már meggyőzték magukat az IDC idén márciusi összesítése szerint. 2010 a piacra lépésről marad emlékezetes, s a kategóriát előtérbe toló iPad premierjéről, idén viszont már az a kérdés, hogy tömegtermékké válnak-e a táblagépek, s ha igen, hogyan, milyen használati mintázat mellett - derül ki a GKIeNET – T-Mobile Jelentés az internetgazdaságról című kutatásából.

Az IDC számai szerint tavaly az első negyedévben még "csak" 2 millió tablet ment el világszerte, a negyedik negyedévre viszont már 10 millió eladott táblagép jutott. Számos olyan elemzés jelent meg, hogy az új sikerszegmens megeheti a netbook piacot, ám a kutatók szerint mára inkább az látszik, hogy a netbook piac nem szűnik meg, ám újrapozicionálja magát, s marad a laptopok alsókategóriás képviselője.

A laptopok, netbookok azért tudnak az elemzés szerint fennmaradni, mert tartalomgyártásra még mindig ezek a legalkalmasabbak a hordozható eszközök közül, a táblagépek viszont a tartalomfogyasztása terén nagyon erősek. Márpedig egy amerikai felmérés szerint egy átlagfelhasználó mindössze az idő 25 százalékát fordítja tartalomkészítésre, a többi inkább fogyasztásra megy, úgy mint böngészés, multimédiatartalom-fogyasztás, e-könyv olvasás, játék.

Egy tavalyi felmérés szerint, melyet Amerika legnagyobb szórakoztató elektronikai termékeket tesztelő és forgalmazó hálózata, a Retrevo készített vásárlói között, 1000 vásárlásból 780 táblagép mellett dönt a netbookkal szemben. Idén a becslések szerint 50 millió tablet találhat gazdára világszerte, ami a netbookok számaival azonos, de 2012-re a táblagép szegmens meg is haladhatja az alsó kategóriás, 11-12 colos netbookok értékesítési volumenét.

A netbook gyártók emiatt ma már sokkal inkább a laptopok alsó kategóriájaként pozícionálják termékeiket. Eközben az eladási adatokból látható, hogy az otthoni asztali PC-k korábbi elsődleges "számítógép szerepe" megszűnni látszik. A felhasználói igények a hordozható eszközök felé terelik a gyártókat, mert egyre több felhasználó szeretne korlátok nélküli tartalom hozzáférést.

A GKIeNET összefoglalója szerint ugyanakkor Magyarországon még korai a táblagépek forradalmáról beszélni, a kereslet élénkülése viszont már érzékelhető. 2010-ben közel 420 ezer hordozható számítógépet adtak el, amiből megközelítőleg 50 százalékot tesznek ki a netbookok. Noha a táblagépek kezelése és megjelenése is közelebb áll az átlag felhasználók igényeihez, itthon még csak a korai befogadók körében népszerűek ezek a kütyük.

Nyilvános az 5G-s frekvenciaárverés résztvevőinek listája

1 napja

Három jelentkezőt – a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t – vett árverési nyilvántartásba szeptember 13-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).