Szalay Dániel 2012. január 27.

Még több tévéreklámot néztünk

A Nielsen szerint 2011-ben kettő perccel (napi 286 percre) nőtt az egy főre jutó tévénézés idő a teljes lakosság körében. Nőtt a reklámnézési idő is.

A Nielsen Közönségmérés most publikált elemzése szerint 2011-ben az előző évhez képest kettő perccel (napi 286 percre) nőtt az egy főre jutó tévénézési idő a teljes lakosság körében, és emelkedett az egy percre jutó napi reklámnézési idő is. Ez már 22,3 percet tett ki, ami a teljes tévézési idő 7,8 százaléka.

Ugyancsak a teljes lakosságot alapul véve egy ember egy nap átlagosan 72,6 darab reklámot látott, ami napok szerint bontva 28,6 és 109,8 között mozgott. 2011-ben a Nielsen Közönségmérés a Reklám (Szpot) adatbázisa alapján összesen 6 755 féle hirdetést észlelt. Az összesített megjelenésszámot alapul véve ez azt jelenti, hogy egy reklámfilm átlagosan ötszázszor volt képernyőn. A leggyakoribb megjelenést a „FINISH QUANTUM / TOJAS +GYEMANT SZTENDERD 20 mp” kapta, ami több mint huszonhatezerszer volt adásban, és az év 365 napjából 283 napon szerepelt. Előfordult olyan nap is, amikor 228-szor láthatták a nézők, igaz, volt olyan is, amikor csak egyszer.

Egyébként a tíz leggyakrabban sugárzott reklámfilm (összesen 160 589 megjelenés) mind ugyanahhoz a hirdetőhöz tartozik. A felmérés azt is megállapította, hogy az egyes reklámszpotok hossza 24,9 másodperc volt, és 2011-ben a legtöbb megjelenés a gyógytermékek szektorában volt. Ezt követte az élelmiszer és a szépségápolás.

A vizsgált csatornákat tematika szerint csoportba rendezve a tanulmány alapján az látható, hogy a legtöbb hirdetés az „általános szórakoztató” csatornákon futott, ezt követte a „film”, majd az „ismeretterjesztő” csoport. A reklámok száma azonban nagyban függ attól, hogy egy-egy csoportban hány csatorna szerepel, és azok mennyire aktívak, épp ezért érdemes megnézni azt is, hogy az egyes csoportokon belül egy csatornára átlagosan hány reklám jut. Így az „országos kereskedelmi” – „film” – „általános szórakoztató” sorrendet kapjuk.

Az elemzés a reklámok éven belüli eloszlásával is foglalkozik. A legtöbb hirdetést októberben adták a televíziók, ezt követte a november és május. A legkevesebb hirdetés januárban volt képernyőn.

Ha pedig a napszakon belül eloszlást vizsgáljuk, akkor azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb hirdetés 20 és 21 óra között került képernyőre, míg a legkevesebb hajnali 4 és 5 között. Az egyenetlen eloszlást jól mutatja, hogy a 19:00 és 22:59 közötti idősáv négy órájában az összes megjelenés mintegy egynegyede volt adásban.

Érdemes elolvasni az elemzést teljes terjedelmében is, mely több más érdekes megállapítást is tesz. Cikkünk mellett megtalálja letölthető formában a grafikonokban is gazdag részletes adatsort.

Címkék: nielsen


Közel 3 milliós bírságot kapott a TV2

1 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelen korhatár-besorolás miatt 2,8 millió forintos bírságot szabott ki a TV2 Bezár a bazár! című vetélkedőjének egyik adása miatt - írja az MTI.

Új előzetest kapott az HBO sorozata

3 órája

Magyar felirattal is megtekinthető a HBO új sorozatának, a Philip Pullman fantasy trilógiája alapján készült Az Úr Sötét anyagainak 3 perces előzetese.