2016. május 10.

Megállapodás az olimpia cseh közvetítéséről

A Discovery – a BBC, a holland NOS és a finn YLE után – megkötötte az olimpiai közvetítési jogokra vonatkozó negyedik megállapodást is.

A megállapodás keretében a Discovery Communications a Ceska Televize (CT) cseh közszolgálati adónak egy csatornára továbbértékesíti a 2018-as és 2020-as olimpia audiovizuális közvetítési jogait. Így Csehországban a hagyományoknak megfelelően a közszolgálati televízió is közvetíteni fogja az ország szempontjából fontos eseményeket és az olimpia legjobb pillanatait. Mindemellett a CT-vel kötött továbbértékesítési megállapodás tartalmazza a lineáris TV-csatornán közvetített tartalmak digitális jogait is. Az Eurosport ugyanakkor jogosult az olimpiai játékok közvetítésére fizetős és digitális platformon.

A CT mindezek mellett hirdetni fogja azokat az élő eseményeket is, melyeket csak az Eurosport közvetít, a cseh csatorna nem, így az ország nézői az olimpia egyetlen pillanatáról sem maradnak le, függetlenül attól, hogy melyik csatorna közvetíti. A megállapodásnak köszönhetően az olimpiai játékok minden eddiginél több emberhez jutnak el, minden eddiginél több képernyőn.

Kasia Kieli, a Discovery Networks Central & Eastern Europe, Middle East and Africa elnöke hangsúlyozta: a Discovery legfontosabb prioritása, hogy a helyi közönség számára az olimpiai játékok kiemelkedő élményét minden képernyőn biztosítsa. „Elkötelezettek vagyunk, hogy innovatív partnerségeket kössünk a régióban, így biztosítva hogy az olimpia továbbra is a lehető legszélesebb nézőközönséghez jusson el. A Ceska Televizével kötött megállapodás a BBC, a holland NOS és a finn YLE után már a negyedik, egy újabb lépés, amely közelebb visz minket a célunkhoz, hogy minden eddiginél nagyobb lefedettséggel közvetítsük az olimpiai játékokat, minden eddiginél több képernyőn.”

„A Ceska Televize 1956 óta közvetíti az olimpiákat. Ezért örülünk különösen, hogy ez az erős hagyomány továbbra is fennmarad, és a 2018-as és 2020-as olimpia is elérhető lesz minden cseh nézőnek. Garantáljuk, hogy széles lefedettséggel közvetítjük a fontos olimpiai eseményet, külön hangsúlyt fektetve a cseh sportolókra” – mondta el Petr Dvorak, a Ceska Televize vezérigazgatója.

Victoria Davies, a Discovery Communications közép- és kelet-európai régióért felelős vezetője elmondta: „Az első és legfontosabb, hogy ennek a megállapodásnak a nyertesei a csehországi sportrajongók, akik így a 2018-as és 2020-as olimpiai játékok egyetlen pillanatáról sem maradnak le. Partnerünkkel, a CT-vel együtt inspiráló történeteket oszthatunk meg a cseh sportolókról és álmaik beteljesítéséért tett erőfeszítéseikről. A CT gazdag olimpiai hagyománya az Eurosport több csatornás és digitális elérésével, innovatív történetmesélésével és az olimpiai sportágak egész éves közvetítésével párosulva nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a legjobb pillanatokat hozzuk el a cseh nézőknek, hanem azt is, hogy az olimpiai játékok minden pillanatát minden képernyőt megmutassuk.”

Az olimpia nagy népszerűségnek örvend a cseh nézők körében. A 2012-es londoni játékokat több mint 6,3 millióan (a népesség 72,21 százaléka), a 2014-es szocsi téli olimpiát pedig 7,4 millióan (a népesség 85,10 százaléka) nézték a Ceska Televize csatornán.

A Discovery Communications és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly júliusban a 2018 és 2024 közötti olimpiai játékok 50 európai országra vonatkozó exkluzív közvetítési jogait tartalmazó megállapodást írt alá.