2011. január 17.

Megéri-e fizetőssé tenni a The Times teljes online tartalmát?

Megszűnt a fizetési kötelezettség a vezető brit napilap online kiadásának olvasásához - közölte a napokban a brit média. Állítólag átmeneti megoldásró

Megszűnt a fizetési kötelezettség a vezető brit napilap online kiadásának olvasásához - közölte a napokban a brit média. Átmeneti ″megoldásról″ volt szó, állítólag már nem első alkalommal - hívta fel rá ugyanakkor a figyelmet a The Inquirer.

A vita az online tartalmak fizetősségéről ezzel a fejleménnyel ismét magasra csapott. Egyes vélemények szerint a nyári kezdeti siker a Times lapok előfizetési rendszerével a visszájára fordult, amit elsősorban az online kiadás olvasóinak drámai létszámcsökkenése jelez.

Mások szerint viszont azzal indult el a kudarc felé a fizetős vállalkozás, hogy egy sor dologért, amiért az ember semmiképp sem akarna fizetni, mint például a részvételért a fórumokon zajló vitában, nem kérhet egy kiadó még egy fontot sem, naponta. Merthogy ez a minimumösszeg, amiért a The Times és a Sunday Times online verzióját "kézbe lehet venni".

Ingyenessége idején 3 millióan olvasták a Times lapokat online, a fizetési fal bevezetése után még egy ideig ingyenesen elérhető tartalmakat 1,7 millióan nézegették, majd kezdetben a már csak kizárólag különböző összegekkel elérhető összes tartalomra is maradt több mint 300 ezer alkalmi olvasó. Ám számuk a múlt év novemberére már csak alig haladta meg a 100 ezret, a hosszabb időre előfizető 100 ezer mellett. Mi több, egyes hírek szerint ennek a százezres naponta (vagy egy hétre) fizető olvasótábornak is csak bizonyos napokon érte meg a Times lapokat képernyőkön nézegetni.

Hiábavalók voltak a próbálkozások a klikkelőket a lap oldalára terelni, mert azok 99,9 százalékban nem tudták a tartalmat ingyen elolvasni. Fokozatosan leszoktak a hálózatok tagjai is arról, hogy ajánlják a The Times cikkeit. Az azok tartalmával kapcsolatos hozzászólások is elmaradoztak. A kiadó egyelőre nem beszél kudarcról, az időszakos ingyenességet karbantartási munkával indokolta, és az olvasottsági adatokat bátorítónak nevezte.

Elemzők szerint a fizetős tartalom hoz ugyan többletbevételt, de a lap elveszítheti befolyását, tényező rangját az információt fogyasztó tömegek körében. Más vélemények szerint viszont éppen a lap fizetős mivolta teheti jól behatárolhatóvá a törzsközönséget, ami a hatékony célzást kereső hirdetők számára igen kedvező. Más kérdés, hogy a hirdetések megtekintésére vonatkozó mérési módszerek egyre fejlettebbek, azaz az olvasóközönség összetételének mind jobb pontosítása idővel feleslegessé teszi, hogy a jó célzást tartsa fő szempontnak a reklámipar.