2011. január 24.

Megérkeztek a médiatörvényről szóló brüsszeli kifogások

A médiáért felelős biztos korábbi kifogásait ismételte meg, többek között jogharmonizációs gondokat felvetve. Szalai szerint utóbbi téren nincs baj.

A médiáért felelős biztos korábbi kifogásait ismételte meg. A jogharmonizációs kérdéseken kívül a médiaszolgáltatások regisztrációs kötelezettsége, illetve a médiahatóság kinevezésének módja szúrja az Európai Bizottság (EB) szemét. Szalai Annamária szerint ugyanakkor a jogszabály megfelel az európai irányelveknek. Az EB két héten belül vár választ Neelie Kroes biztos levelére.

Neelie Kroes már korábban is ismertetett kifogásait fogalmazta meg ismét abban az Európai Bizottság által a magyar kormányhoz eljuttatott levélben, amelyben a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályokat szedték össze. A médiáért felelő biztos aggályai alapvetően három téma köré csoportosulnak:

  • a médiaszolgáltatások regisztrációs kötelezettsége, beleértve az online médiát
  • a média kötelezettsége, hogy kiegyensúlyozottan tájékoztasson a nemzeti és európai eseményekről
  • a médiahatóság politikai ellenőrzés alá helyezése a kinevezések módja által

A biztos levele szerint a magyar médiatörvény azért ütközik az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvvel, mert a rendelkezései a más tagállamokban alapított médiaszolgáltatásokra is vonatkoznak, ami ellentmond a "származási ország" elvvel. A direktíva egységes európai piacról szól ugyan, ám abban minden médiaszolgáltató alapvetően a származási országa törvényeinek hivatott megfelelni. A direktíva meghatározza ugyanakkor, melyek azok az esetek, ahol az elvtől el lehet térni.

A kiegyensúlyozott információszolgáltatás követelményével az Kroes problémája, hogy a hagyományos műsorszolgáltatókon túl kiterjed a lekérhető (on-demand) szolgáltatásokra is, azaz akár egy sima videós bloggeren is számon kérhető ennek teljesítése. A médiáért felelő biztos szerint pontosítani kellene a törvény vonatkozó részét, hogy ne lőjön ágyuval verébre a szabályozás.

Navracsics Tibor Az Estében elmondta: az EB két héten belül várja a választ a magyar kormánytól. Kroes kifogásai most szakértőkhöz kerülnek. Közben Szalai Annamária a Magyar Rádióban elmondta: szívesen fogadja a médiatörvényt illető kritikákat, ugyanakkor szerinte az megfelel az európai irányelveknek. A jogszabályt illető viták csitulását várja, s ezekről úgy tartja: nem feltétlen magához a törvényhez van közük, hanem "hátulról" motiváltak.