Kiss Leventét, a Pannon Lapok Társasága budapesti médiaképviseletének értékesítési vezetőjét kérdeztük a cég piaci helyzetéről és jövőbeli terveiről.

Nyolcadik éve dolgozol a PLT központi értékesítésén, immár három éve vezetőként. A válság kitörésének évében kezdted. Hogy látod, milyen mértékben sikerült azóta visszaszerezniük a hagyományos kiadóknak az ügynökségek és ügyfelek figyelmét, bizalmát, és persze a büdzséjét?

Nagy kihívás volt számomra, hogy a válság időszakában kaptam meg a lehetőséget az értékesítési csapat vezetésére. Tudtam, hogy a jól megszokott megoldásokat magunk mögött kell hagynunk ahhoz, hogy ebben a nehéz időszakban is helyt tudjunk állni. Az értékesítési munka átszervezésével és több tudatosan választott, direkt értékesítési tapasztalattal is rendelkező kolléga felvételével adtam új lendületet a csapatnak ebben a nem könnyű időszakban. Megértettük, hogy a céljaink eléréséhez proaktívnak kell lennünk és tudnunk kell a hirdetőink fejével gondolkodni. Egyszerre kell ismernünk az ügyfeleink igényeit és támogatnunk az ügynökségek munkáját, hogy a közös munka eredményével mindenki elégedett legyen.

Keményen meg kell dolgoznunk azért, hogy az ügyfelek csökkenő büdzséjének minél nagyobb részét a folyamatosan bővülő portfóliónkba integrálni tudjuk úgy, hogy a hirdetők maximálisan elégedettek legyenek. Számomra ez az igazi kihívás és cél, aminek az eléréséhez folyamatos megújulás és egy óriási adag céltudatosság szükséges.

2013 óta megfordítottuk a trendet és évről évre nő a hirdetési bevételünk. A regionális szerepünk továbbra is nagyon erős. Így a legnagyobb lokális elérésű hirdetési felületeket tudjuk biztosítani az ügyfeleinknek, akik nem egyszerűen hirdetni szeretnének, hanem kézzel fogható eredményeket várnak a kampányaik után.

A regionális kiadók „hazai pályán", a megyékben nagyon erősek. Mit tudtok kínálni az országos hirdetőknek?

Úgy gondolom, hogy a megyéinkben megkerülhetetlenek vagyunk, a portfóliónkkal szinte a teljes lakosságot el tudjuk érni a régióban. Idén viszont két országos terjesztésű lappal is bővült a portfóliónk, amelyek nagyon speciális szegmensek elérését teszik lehetővé partnereinknek. A Vitorlázás magazin kéthavonta 25 000 olvasóval, minőségi tartalommal érhető el. A magazinnal célzottan egy kiemelt státuszú fogyasztói réteget tudunk elérni, akik a vitorlás érdeklődés, hobbi mellett az átlagosnál magasabb jövedelemmel is bírnak.

A másik országos lapunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben kiadott NAKlap, amellyel a teljes agráriumot lefedjük, hiszen olykor több mint 300 000 kamarai taghoz tudjuk eljuttatni a partnereink üzeneteit évente tíz alkalommal.

Folyamatosan keressük az új lehetőségeket, jelenleg is több együttműködésről egyeztetünk.

A hagyományos lapkiadók az elmúlt években rengeteget költöttek online és digitális fejlesztésekre. A PLT hogy áll a piaci versenyben, és mennyire tudjátok monetizálni az online aktivitásaitokat? Mekkora az online részesedése a teljes hirdetési bevételből?

Természetesen mi is fejlesztünk folyamatosan, amelyet a weboldalaink egyre növekvő látogatószáma is jól tükröz. Jelenleg a hírportáljaink mindenhol az élen vannak a megyében a látogatottsági adatok tekintetében.

Célunk, hogy a minőségi print és online tartalmak határozottan elkülönüljenek egymástól, míg a hirdetési területen egymást kiegészítve, erősítve szinergiában működjenek. Az 5% közeli keresztolvasottsági mutatók alapján mindenki megtalálja magának azt a médiaterméket, amelyről tájékozódni szeretne. Az online hirdetési árbevételeink is az oldalaink megújulása óta folyamatosan nőnek.

A hírekből tudható, hogy a PLT a Mediaworks érdekeltségébe kerül. Mit jelent ez az értékesítési munka szempontjából, érzel bizonytalanságot a hirdetők részéről?

Egyelőre semmilyen változást nem tapasztaltunk. A piac bizalma töretlen felénk, melyet a bevételi számok is bizonyítanak, az új lehetőségekről pedig folyamatában tájékoztatjuk az ügyfeleinket.