„… mert midőn a javulás útjára látszott lépni, hirtelen a halál fagyos markolását érezte a torkán”. A Gyalog-galopp e szállóigeszerű mondata írhatja le talán a legjobban, mi is történt az összeesküvés-szagú történet legújabb fordulata során.

Pedig a hét elején még rózsaszínű volt a világ; épp bejelentették, hogy a Univision médiaház megveszi a több más honlapot is működtető céget 135 millió dollárért – ez majdnem akkora összeg, amennyit a Gawkernek egy vesztes per miatt ki kell csengetnie. (A Hulk Hogan expankrátor féle, 140 millió dolláros kártérítési kötelezettséget hozó home video-történet tárgyalásától e cikkben eltekintünk.) Nick Denton, az addigi tulajdonos az eladáskor azt közölte: örül, hogy sikerült megvédeni a kollégák állását, és a jogi hercehurcától megszabadítva továbbvinni a céget, s nem találhattak volna a pezsgő újságírás iránt elkötelezettebb gazdát, mint a vevő.

A hét második felére azonban már a hátraarccal volt tele a sajtó – és ezt is Dentonnak kellett bejelentenie. „Közel 14 évnyi működés után jövő héten bezár a Gawker.com” - közölte csütörtökön a portál, emlékeztetve arra, hogy szerintük a Peter Thiel milliárdos által indított kampány áll annak a hátterében, hogy két és fél hónapja csődvédelembe kellett menekülnie a vállalkozásnak.

A közlemény szerint Nick Denton órákkal azt megelőzően tájékoztatta a stábot minderről, hogy az illetékes manhattani bíróság volna, jóváhagyja-e a felvásárlást. A munkatársaknak hamarosan más szerkesztőségi feladatokat kínálnak, vagy a hat Gawker-site valamelyikénél, vagy a Univision valamelyik más érdekeltségénél. Arról, hogy mi lesz az oldal archívumával és hogyan foglalkoznak a Gawker által eddig lefedett témákkal, még nem született döntés.

Címkék: gazdaság gawker jog