2010. november 07.

Meghal a lap – de mikor?

Újabb érdekes adatsorral gazdagította a nyomtatott média digitális átállásának prognózistárát egy ausztrál kutató.

Újabb érdekes adatsorral gazdagította a nyomtatott média digitális átállásának prognózistárát egy ausztrál kutató. Azt saccolta meg, melyik államban mikor zsugorodik oly apróra a nyomtatott sajtó, hogy el is veszti relevanciáját. Ross Dawson szerint az éllovas az Egyesült Államok lesz, a seregható pedig – ki hitte volna – Afrika.

Az első eleső hadállás – az USA – hét éven belül búcsúztatja el jelenlegi formájában az újságot a szakember szerint. két évvel később követi az első két európai állam: a kicsiny Izland és a méretes médiapiacot magáénak mondó Nagy-Britannia. Egy évre rá, 2020-ban Kanada és Norvégia, 2022-ben Ausztrália is követi példájukat. A két dátum között pedig a finn, a grönlandi és a szingapúri kiadók hagynak fel az esőerdő-gyilkolással.

Az Ipad és a hozzá hasonló eszközök áltl vezérelt fejlődés Dawson szerint 2024-ben gyűrűzik be térségünkbe – mégpedig először a cseh, egy évvel később pedig a lengyel piacra, majd 2028-ban Ausztria és Szlovákia számára következhet be a print leállás. A következő évben a horvát újságok válthatnak. Ekkor lehelné ki lelkét a nyomtatott sajtó két erős európai bástyája: a franciák 2029-ben, a németek egy évvel később inthetnének búcsút a hagyományos újságnak – feltéve, hogy beigazolódik az ausztrál jövőkutató prognózisa. Nem sokkal később, 2032-ben aztán – Litvániával egy bolyban – nálunk is felvirradhat ez a nap. Ez azt jelentené, hogy két évvel előzzük be a szerb piacot. A nagy lemaradó Románia és Ukrajna lehet, ahol 2040 utánra jósolja a nyomtatott újság eljelentéktelenedését a kutató.

Ross Dawson blogjában megjegyzi: akadnak olyan – jellemzően nagyobb és népesebb – államok, ahol a nagyvárosokban sokkal gyorsabb lesz ez a folyamat, mint vidéken. Az oroszországi nagyvárosokban 2026-ra, máshol tíz évvel későbbre jósolja ezt a pillanatot, de abból indul ki, hogy Brazília, Kína vagy Mexikó metropoliszaiban is sokkal gyorsabban veszt majd teret a nyomtatott sajtó, mint vidéken.