Alulról szerveződve jöhet így létre olyan országos hálózat, amely könnyen piacvezetővé válhat. Ráadásuk úgy, hogy heteken belül elhallgat a Class Fm, így számottevő riválissal sem kell számolnia a médiumnak.

Első menetben kilenc helyi adót kapcsolna hálózatába Andy Vajna médiabirodalmának rádiós bástyája. A csapat fele megyeszékhelyi, a többiek kisebb településeken operálnak.

A budapesti Rádió 1 szolgáltatója és kilenc helyi rádió közös kérelme alapján a Médiatanács engedélyezte, hogy az érintett médiaszolgáltatók hálózatba kapcsolódjanak. A hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások a Baja 94,3 MHz, a Dunaföldvár 106,5 MHz, a Paks 107,5 MHz, a Szekszárd 91,1 MHz, a Győr 103,1 MHz, a Tihany 105,7 MHz, a Miskolc 96,3 MHz, a Heves 93,7 MHz és a Nyíregyháza 91,1 MHz frekvenciákon működő rádiók.

A döntés következtében a vidéki rádiók november 15-től kapcsolódhatnak hálózatba, és együttes kérelmük értelmében a médiaszolgáltatás központi elemeit, valamint saját arculatukat is egymáshoz igazíthatják. A hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások saját műsorideje – napi 4 óra 23 perc

– kizárólag az éjszakai órák (23-tól 5 óráig) nélküli sávba esik – olvasható a közleményben.

A helyzet érdekessége, hogy így pár nappal a Class-búcsú előtt áll fel a hálózat. Akárcsak az, hogy több olyan városban is piacra lépnek, ahol képlékeny a helyzet, hiszen épp lejáró frekvenciát pályáztat a médiahatóság. (E heti ülésén bajai és győri pályázat kiírásával is foglalkozott a testület.)

A Rádió 1 a hálózatba kapcsolódás után sem lesz országos frekvencia, mivel még hálózatos partnereivel sem éri el vételkörzetével a lakosság ötven százalékát. Az érintett rádiók többsége – a miskolci, a győri és a hevesi frekvencia kivételével – eleve hálózatba kapcsolódóan kezdte meg működését,

és néhány évvel ezelőtt, eltérő időtartamban ugyanazzal a hálózatos médiaszolgáltatóval kapcsolódtak hálózatba; emellett pedig az érintetteken kívül más rádiók is hálózatos partnerük voltak, mint például a Békéscsaba 88,9 MHz-en működő szolgáltató. Jelenleg sem egyedi eset a több rádiót érintő hálózatba kapcsolódás a magyar médiapiacon: hasonló hálózatba kapcsolódással működik a Lánchíd Rádió Budapesten, valamint például Szegeden és Pécsett, vagy a fővárosban üzemelő Mária Rádió például a veszprémi és ceglédi társrádióival.

Felidézik: a médiatörvény szerint közösségi médiaszolgáltató csak közösségi médiaszolgáltatóval kapcsolódhat hálózatba.

Országos médiaszolgáltató nem lehet hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltató. A hálózatba kapcsolódás feltétele többek között, hogy a helyi médiaszolgáltatók saját tartalmai naponta elérjék a négy órát,

a szolgáltatók mindegyike a médiaszolgáltatási díjkötelezettségeiket maradéktalanul teljesítse, és a kapcsolódó szolgáltatók vételkörzetei legfeljebb húsz százalékban fedjék egymást.