2013. szeptember 13.

Mégis kiadja az MTVA az eltitkolt közadatokat

A közmédia a jogerősen is elveszített perek és az Átlátszó.hu petíciója ellenére nem adta ki a közadatokat. Rendőrségi ügy lett belőle. Végül kiadták.

A közmédia a jogerősen is elveszített perek és az Átlátszó.hu petíciója ellenére nem adott ki közadatokat, emiatt rendőrségi feljelentés lett belőle. Az események ezután felgyorsultak: a feljelentés hírének megjelenése után alig néhány órával megjött az MTVA közleménye, melyben közölték, mégis eleget tesznek a bírósági ítéletnek. Az első adag szerződésekből máris botrány van, ugyanis kiderült, hogy 85 millió forintot fizettek ki a Marslakók szerződés megszüntetésére.

"Az MTVA a Marslakók c. televíziós sorozattal összefüggésben született közérdekű adatok kiadására vonatkozó jogerős bírósági ítélet rendelkezéseit a mai napon teljesítette. Az ítéleti rendelkezésben megjelölt adatokat postai úton kézbesítette az atlatszo.hu ügyvezetője részére, az ítéletben megjelölt megállapodásokat honlapján közzétette. Ezen túlmenően az elmúlt héten illetve a tegnapi napon a további jogerős ítéleti kötelezettségeinek is eleget tett" - ezt a közleményt tette közzé tegnap a közmédia sajtóirodája, néhány órával azután, hogy az Átlátszó.hu tényfeltáró portál közölte, bűntetőfeljelentést tettek közérdekű adatok eltitkolása miatt, mivel a közmédia illetékesei nem tettek eleget a jogerős bírósági ítéletnek és nem adták ki a közpénzekből működő intézmény gazdálkodásával összefüggésben kikért szerződéseket. Az Átlátszónál hozzátették, ha a közmédia mégis úgy döntene, hogy eleget tesz a bírósági ítéletben foglaltaknak, az nem teszi meg nem történtté a közérdekű adatok eltitkolása bűncselekményt.

A portál szerint példanélküli, hogy egy állami intézmény nem tartja be az igazságszolgáltatás jogerős ítéletét: "Eddig még sosem nyúltunk ehhez az eszközhöz, egyszerűen azért, mert nem volt szükség rá. Még sosem fordult elő olyan, hogy a független magyar bíróság jogerős (tehát végrehajtható és nem fellebbezhető) ítéletének egy állami szerv ellenszegült volna. Az MTVA ebben is precedenst teremt."

2 évet lehet kapni közérdekű adatok eltitkolásáért

Az Átlátszó emlékeztetett, hogy a Btk. 220. § (1) a) pont második fordulata értelmében, aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével azt követően, hogy a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezte, tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Több mint egy éven át titkolózott az MTVA

Az adományokból működő tényfeltáró portál 2012 augusztusában kérte ki a több százmillió forintba kerülő Marslakók című napi szappanoperával összefüggésben a Marslakók Produkciós Kft. számára kifizetett és még kifizetni kívánt tételek listáját (a kifizetés jogcímének, valamint összegének megjelölésével), továbbá a kft. által kibocsátott számlákat. Szerették volna megismerni továbbá a műsorgyártás megszüntetéséről szóló szerződést is. Az MTVA az adatigénylést megkapta, de azt még csak válaszra sem méltatta. Ezután indította a pert a portál, amit előbb első, majd másodfokon is megnyert.

Az ítélet a kihirdetésétől számított 15 nap elteltével emelkedett jogerőre. Amikor ez a határidő eltelt, még petíciót is indítottak annak érdekében, hogy az MTVA adja ki azokat az adatokat, amelyeket egy percig sem szabadott volna titkolnia, mivel azok közérdekű adatként eleve a nyilvánosságra tartoznak.

85 milliós "lelépési" pénz

Az mtva.hu-n most közzétett szerződések alapján egyébként kiderült: az MTVA vezetősége 85 millió forintot fizetett ki a Marslakók című sorozatra kötött, az állami intézmény szempontjából előnyösnek nehezen nevezhető hosszútávú műsorgyártói szerződés felmondásakor a produkciós cégnek az alacsony nézettségű műsor képernyőről történő levétele miatt.