A hétvége egyik legizgalmasabb kérdése a tévés piacon az volt, hogy ki nyeri a nagy csatát: a RTL Klub legújabb vetélkedőshowja, a Fal vagy a TV2 új sorozata, a Korhatáros szerelem premierje. A szombat esti adást ugyanis nagy üzengetés előzte meg, a két tévétársaság közleményháborúba bocsátkozott. Íme az eredmények.

Túlzás lenne azt mondani, hogy döntetlenre hozták ki a meccset, hiszen a Fal mind a kereskedelmi célcsoportban, mind pedig a négy évnél idősebb népesség körében mért Nielsen-adatokat tekintve jobban teljesített, mint a Korhatáros szerelem. Ugyanakkor a Fal is veszített azáltal, hogy az RTL ráeresztette a TV2 saját gyártású, hetek óta promotált – nagy kampánnyal bevezetett – sorozatára. Bár kevesebben nézték, mint a vetélkedőt, azzal, hogy a TV2 rögtön két epizódot leadott reklám nélkül a Korhatáros szerelemből, a tévé nem taktikázott rosszul.

Nézzük hát a számokat. A Fal a 18-49-es kereskedelmi célcsoportban az első félórában 1, a második félórában 0,8 százalékponttal verte a Korhatáros szerelmet. A teljes népességben már jobban kinyílt az olló: az első félórában 2,4, a másodikban már 4,5 százalékpont volt a különbség a Fal javára a közönségarányt tekintve.

Ám alighogy lement az RTL vetélkedője – és elkezdődött A Perzsia hercege című amerikai film –, a TV2 át tudta venni mindkét kategóriában a vezetést. A Korhatáros szerelem 21 óra és 21:30 között rögtön 15 százalékos közönségarányt ért el a kereskedelmi célcsoportban az RTL 9,8 százalékával szemben. Az utolsó fél órában ez az arány 10,8:9,5 volt. A 4+-os kategóriában a Korhatáros szerelem szintén verni tudta A Perzsia hercegét.

A Falat a teljes adásideje alatt átlagosan 687 ezer, a Korhatáros szerelmet 509 ezren nézték (ugyanez az összehasonlítás a kereskedelmi célcsoportban: 224.005:212.287). A vetélkedő tehát nyerni tudott, igaz, a Korhatáros szerelemmel szemben már nem tudta hozni azt a számot, amit az első adása, amelyet november 19-én 1,293 millióan követtek, a 18-49-es kereskedelmi célcsoportban pedig 468 ezer nézőt vonzott. (A Fal első adása idején a rivális főadóján egy blockbuster, a Mentőexpedíció című amerikai film ment.)

A két tévétársaság hetek óta valóságos háborúban áll egymással. Mint arról a Médiapiac is beszámolt, az RTL és a TV2 között napok óta megy az adok-kapok, a konfliktus főbb sarokpontjai ezek voltak:

 

  • mindkét társaság szerette volna megszerezni a Fal jogait az Endemoltól, ám a versenytárgyalás után az RTL futott be, ők kezdték el előkészíteni a műsort Sebestyén Balázzsal
  • a TV2 nekiállt a Falhoz nagyon hasonló műsort készíteni Piramis címen, amit az RTL-től elcsábított Stohl András fog vezetni
  • az RTL erre lopással vádolta meg a TV2-t
  • a TV2 válaszában azt hangsúlyozta, ilyen játékot a formátumokkal korábban az RTL is űzött, például amikor a Big Brother mintájára elkészítette a ValóVilágot
  • az RTL szerint ezeket a műsorokat anno az a gyártó cég készítette nekik, amelyik most kizárólag a TV2-nek dolgozik
  • az RTL előre hozta a Fal – olasz díszletek között gyorsan legyártott – premierjét november 19-re
  • a TV2 december 2-án műsorra tűzte a nagy kampánnyal beharangozott sorozatát, a Korhatáros szerelmet
  • az RTL szintén szombaton műsorra tűzte a Fal második részét,
  • mire a TV2 közleményében egyenesen azzal vádolta a vetélytársát, hogy ezzel „a magyar sorozatgyártást támadta hátba