2011. július 21.

Megjelentek a frekvenciapályázatok

Tíz rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre vonatkozó pályázati felhívást tett ma közzé honlapján az NMHH.

Tíz rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre vonatkozó pályázati felhívást tett ma közzé honlapján és hirdetményi úton a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Négy budapesti frekvencia – Budapest 95,3 MHz, Budapest 89,5 MHz Budapest 103,9 MHz és Budapest 102,1 MHz – esetében augusztus 30-án, a vidékieknél szeptember 14-én lehet beadni a pályázatokat.

A jelenleg a Rádió1 által használt 103,9 MHz-es, a Juventus Rádiónál lévő 89,5 MHz-es és a Klubrádió műsorát sugárzó 95,3 MHz-es frekvencia új pályázati kiírásával együtt összesen tíz felhívás jelent meg ma a Médiatanács weboldalán, a www.mediatanacs.hu-n. A külön megemlített három fővárosi körzeti jogosultságnál a testület kedden a „kevesebb kötöttség, több magyar zene” alapgondolat jegyében véglegesítette a felhívásokat. Ez egyrészt azt jelenti, hogy bármilyen – általános tematikájú – műsorstruktúrával és profillal lehet pályázni, másrészt az egyik fontos értékelési szempont azt eredményezheti a szolgáltatóknál, hogy műsoraikban az általuk vállalt zenei arányokon belül a magyar alkotások egyre nagyobb százalékban jelennek majd meg.

Az NMHH közleménye szerint "a pályázati procedúra részeként a kihirdetett pályázati felhívás-tervezetekről az NMHH minden esetben nyilvános konzultációt tart, hogy az érintettek véleményét megismerje, és a javaslataikat – indokolt esetben – beépíthesse a véglegesített szövegbe."

Ily módon – a 95,3 MHz közmeghallgatásán elhangzott javaslat alapján – került be a kiírásokba a pályázati iratok (például hiánypótlás) személyes beadási lehetőségén túl számos egyéb új elem is. Sok más között például az is, hogy a pályázók díjajánlata a tervezetthez képest kevésbé lesz hangsúlyos az értékelés során, és hogy a frekvencián hallható műsornak nemcsak a közéleti és zenés, szórakoztató jellege fontos, hanem a tájékoztató funkciója is. E célok mentén természeten a pályázó teljesen szabadon állítja össze műsorstruktúráját, és választja meg egyedi, rá jellemző profilját.

A listában szereplő négy budapesti frekvenciánál a pályázatok beadásának napja a közzétételt követő negyvenedik nap, míg a vidékieknél az ötvenötödik nap. A felhívások a www.mediatanacs.hu-ról, „Pályázatok” menüpontja alatti oldalról tölthetők le. A tíz médiaszolgáltatási lehetőség, amelynek pályázati felhívása a mai napon jelent meg: Budapest 95,3 MHz, Budapest 89,5 MHz, Budapest 103,9 MHz, Budapest 102,1 MHz, Cegléd 92,5 MHz, Szentes 106,1 MHz, Hódmezővásárhely 97,6 MHz, Kalocsa 100,0 MHz, Szeged 95,4 MHz, Ajka 88,8 MHz.