2016. november 28.

Meglepődött a magyar Oscar-jelölt

Deák Kristófot, akinek Mindenki című alkotása bekerült az Oscar-jelölésre esélyes tíz kisjátékfilm közé, az lepte meg a produkció fesztiválszereplésein, amikor kiderült, hogy mennyire univerzális a téma, amellyel foglalkozott.

Bár egy svédországi igaz történet nyomán írta a forgatókönyvet, Japánban és Dél-Koreában is akadtak, akik átéltek hasonló helyzetet - mondta el a rendező az MTI-nek.

"Egyszerű a történet, a gyerekkorom idején játszódik a kora 90-es években. Zsófi új iskolába kerül, ahol eleinte szokatlannak érzi a környezetet, kis reménysugár számára, hogy felveszik az iskola híres kórusába. Hamar kiderül, hogy az ambiciózus énektanár díjakat szeretne nyerni a kórussal, és ezért mindenre hajlandó. A kislány és új barátnője, Liza, az osztály hangadója együtt eszel ki egy zseniális tervet, hogy a tanárnőt megleckéztessék" - foglalta össze Deák Kristóf, akinek alkotása felkerült arra a rövidített, tíz munkából álló listára, amelyről januárban kiválasztják az öt Oscar-jelölt kisjátékfilmet.

A rendező szerint egy iskolában lehet jól vagy rosszul foglalkozni a gyerekekkel, a Mindenki központi eleme egy rossz pedagógiai modell, a sikerhajhászás, ami komoly problémákhoz vezethet. Mint mondta, bár még nincs saját gyermeke, de olyan iskolát képzelne el neki, amelyben a legfontosabb működtető erő az empátia.

A film közvetít valamiféle vágyálmot is - fűzte hozzá. "Az a jó nevelés, ami arra ösztönzi az embereket, hogy gondolkozzanak önállóan és cselekedjenek együtt. Szeretném, ha ilyen lenne a társadalom és kis közösségekben talán sikerül is ezt megvalósítani, de úgy látom, hogy a szélesebb társadalmi szinten még nem."

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

7 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.