A Digital TV Research most publikált prognózisa szerint a tavaly 454 millióról kétmilliárd dollár közelébe ugranak 2021-re a televíziós és videós OTT-pénzek a régió 18 államában. (Összehasonlításként: 2010-ben még alig 26 millió dollár forgott ezen a piacon.)

Az előrejelzés szerint továbbra is Oroszországban termelik meg a bevételek felét: a 2021-re jósolt évi másfél milliárd dolláros növekményből 724 millió ott csilingel majd a kasszákban, 220 millió pedig Lengyelországban. A gazdaságilag hasonlóan fejlett térségekhez képest kicsit elmaradott OTT-piac a robbanásszerű növekedés dacára is rejt majd még magában bővülési potenciált. Hiszen öt év múlva is csak húszmillióhoz közelít a SVoD-előfizetők (2010-ben 125 ezres, ma 3,35 milliós) tábora. Ennek ellenére ez a forma lesz a piacvezető; az OTT-bevételek bő 55 százalékát viszi majd el, Oroszországban első-, a lengyel piacon második számú tényezőként. A helyi viszonyokat kevésbé figyelő árképzést valószínűsít a Digital TV Research azon becslése, hogy nem csupán a befolyó péntek, de az előfizetők fele is oroszországi lesz 2021-ben.

A cég közleményében Simon Murray elemző arra emlékeztet, hogy akármennyire is bírálják relatíve drága volta, a helyi tartalom hiánya és az angol programnyelv miatt a térségbe idén januárban betoppant Netflixet, az amerikai óriás szempontjából jobb döntés volt a minél hamarabbi belépés, minthogy megvárták volna, amíg a helyi szereplők elsősorban Lengyel- és Oroszországban) túl erős piaci pozíciókat szereznek meg maguknak.

Az adatokat – például a tavalyi 454 millió dolláros bevételt – azzal is érdemes összehasonlítanunk, ami a Cable Europe éves varsói kongresszusán hangzott el az IHS kutatásai alapján. Ezek szerint a teljes kontinens kábeles bevételei mintegy 23 milliárd euróra rúgnak, a növekedés pedig 7,1 százalékos volt tavaly. Ezen belül a telefónia hozza az átlagot, a tévé 5,5 százalékot produkált – a szélessávú internet viszont ennek közel a dupláját, tíz százalékot. Mindennek dacára továbbra is a televízió marad a fő bevételi forrás; ez termeli a pénz mintegy felét, míg az internet a szűk egyharmadát.

Az adatok alapján egyértelmű, hogy a digitális csomagok és a lekérhető szolgáltatások iránti igény növekedése fűti a piacot – a bővülésnek ugyanakkor még vannak jelentős tartalékai. A televíziós előfizetéseknek ugyanis csak a 61,2 százaléka digitális, ezek termelik a tévés bevételek 77 százalékát, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy még mindig van mintegy huszonegy millió európai háztartás, amely analóg technológiával tévézik.