2011. január 07.

Megnyugtatóra vették a figurát az MTI belső tájékoztatóján

Ma délelőtt jártak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezetői a nemzeti hírügynökségnél, ahol annak különleges helyzetét emelték ki.

Ma délelőtt jártak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (Alap) vezetői a nemzeti hírügynökségnél, ahol információink szerint annak a közmédia rendszerben elfoglalt különleges helyzetét emelték ki. A találkozóhoz hasonló már lezajlott a Magyar Televíziónál és a Magyar Rádiónál, a Duna Televízióhoz pedig péntek délután látogatnak el. Leépítésről nem esett szó, racionalizálásról annál inkább.

Péntek délelőtt a Magyar Távirati Irodánál jártak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (Alap) vezetői, akik korábban az MTV és az MR dolgozóinak is tartottak "fejtágítót", utolsóként pedig a Duna TV kerül sorra. Mint ismeretes, a munkatársak nagy részét mind a négy közmédia vállalattól az Alap veszi át, így a találkozók célja a "barátkozáson" túl a legfőbb kételyek eloszlatása volt.

A birtokunkba jutott információk szerint a megjelent vezetők sokat beszéltek a racionalizálásról, a párhuzamosságok megszüntetéséről, a hatékonyság és a minőség növeléséről, ugyanakkor a "leépítés" szó semmilyen formában nem hangzott el, se pro se kontra. Az Alap mellett tanácsadóskodó ex-kurátor, Szabó László azt mondta, hogy az új munkáltató, azaz a munkavállalók nagy részét átvevő Alap ugyanolyan feltételek mellett veszi át a dolgozókat, ahogyan eddig dolgoztak. Hozzátette: ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben ne gondolnák át a munkáltatás szabályait.

Konkrétumokat sem ő, sem az Alap vezetői nem nagyon említettek, úgy tudjuk azonban, hogy egyetlen témát mégis kiemelt Szabó, ez pedig a vidéki tudósítóhálózaté, amelyre a továbbiakban még inkább számítanak, mivel azt az MTI egyik értékének tartják. Az ugyanakkor nem kérdés, hogy ezt - Fazekas Csaba, az Alap vezére szavaival - "össze kell tolni" a két tévé és a rádió vidéki hálózatával. Ez akaratlanul is azt veti fel, hogy valahol elbocsátások lesznek, de az MTI-re vonatkozóan Szabó azt mondta, nem lemetszésben, elbocsátásban gondolkodnak.

Információink szerint egyébként is végig az MTI kiemelt helyét igyekeztek a megjelent vezetők hangsúlyozni, lévén az központi hírgyárként nagy szerepet és felelősséget kap a jövőben. Ehhez kapcsolódóan Závodszky Zoltán szolgáltatási vezérigazgató-helyettes a szinergiák keresését, illetve kreatív, megújuló hozzáállást kért a dolgozóktól.

Egészében sok konkrétum nem hangott el, ugyanakkor forrásaink benyomása az volt, hogy az Alap irányítói a kérdéseket, ötleteket meghallgató, sőt, azokat a továbbiakban is váró vezetőkként kívántak feltűnni, nyilván, megnyugtatandó azokat a munkatársakat, akiket hamarosan átvesznek. Hogy mennyire hamarosan, azt nem tudni, de a munkarend az elkövetkező hetekben, hónapokban nem fog változni. Fazekas "nyugodt" munkatempóról beszélt.

Úgy tudjuk, a végén Belénessy Csaba MTI vezér személyesebb hangot megütve azzal simogatta meg a munkatársakat, hogy nélkülük sivárabb lenne a közmédia, mert az MTI-ben nem gyártják, hanem gondozzák a híreket. Bár szerinte az Alapnál is jó helyen lesznek az emberek, de ő is figyel rájuk, "szárazon tartjuk a puskaport". Erre valószínűleg szükség is lesz, mert a párhuzamosságok megszüntetése nem lesz fájdalommentes, akármennyire is kerülték a "leépítés" szót.