2011. január 06.

Mégsem az iPad lesz a megmentő?

A korai magas értékesítési számok mostanra elolvadtak, így a kiadók megint vakarhatják a fejüket.

A korai magas értékesítési számok mostanra elolvadtak, így a kiadók megint vakarhatják a fejüket. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy az iPad verziók készítése értelmetlen lenne, csak érdemes lenne egy lépéssel hátrébb lépni, ahogy bizonyos szakértők javasolják.

Az AdAge már hónapokkal ezelőtt azt írta, hogy miközben a komplett szerkesztőséget elbűvölte az iPad s a benne rejlő távlatok, azért nem árt egy lépéssel hátrébb lépni, és onnét nézni a kérdést. Az amerikai - majd az európai - kiadók ugyanis nagy iramban kezdtek táblagépes fejlesztésekbe. Ezeket a fogyasztók eleinte szerették, hatott az újdonság varázsa, s rögtön el lehetett a nagy számokkal dicsekedni. Mostanra viszont egyre több a szekptikus hang.

Legutóbb a MediaPost szedett össze egy sor véleményt, miután kiderült, hogy a kezdeti lelkesedés után jóval alacsonyabb szinten stabilizálódtak az iPad-re gyártott lapverziók eladásai. Pédaként említik a Wired-et, amely júniusban még 100 ezres eladással kezdett, ami mostanra az ötödére esett. De a GQ 10 ezres és a Glamour 3 ezres iPad eladása sem olyan izmos.

Vannak olyanok, akik máris dörzsölik a tenyerüket, hogy ez sem jött be a kiadóknak, s nem az iPad lesz a megmentő, ahogyan remélték. Mások azonban azt mondják, lehet még mivel próbálkozni, s nemcsak tartalomgyártói oldalon. Egyfelől az újdonság varázsa elmúlt, így többet kell mutatni, másfelől olcsóbban. Ez persze présbe szoríthatja a médiacégeket, mivel iPad-re gyártani nem olcsó. S az Apple is előrukkolhatna még olyan fejlesztésekkel, amelyek virtuális újságos standját "emészthetőbbé" teszik a felhasználók számára.

Más vélemények szerint nem is olyan rosszak ezek a számok, és "pusztán" annyiról van szó, hogy ahogyan a print lapok értékesítése is csökken, úgy digitálisan sem annyira vonzóak. Ez megint sarkos véleménynek tűnik, és valószínűleg inkább azoknak lehet igazuk, akik azt javasolják, hogy térjen vissza újra az innovációs szemlélet. Most ugyanis úgy tűnik, hogy a tartalomgyártók kitaláltak valamit egyszer, de nem folytatták az eszközhöz kapcsolódó újításokat, holott ez elengedhetetlen volna.

Címkék: iPad