A koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg az emberek vásárlási szokásait – de nem csak azt, hogyan vásárolunk, hanem azt is, hogy mit. A könyvesboltok bezárásával és a szórakozási lehetőségek csökkenésével a fizikai könyvek helyett sokan fordultak az érintésmentesen beszerezhető, és pillanatok alatt a számítógép merevlemezére költöző e-könyvekhez.

A koronavírusjárvány számos szinten érintette a könyvpiacot. A Német Könyvkiadók és -Terjesztők Szövetsége (German Publishers & Booksellers Associaction) például a négyhetes karantén alatti veszteséget közel fél milliárd eurósra, azaz több mint 172 milliárd forintosra becsüli. Egyetlen terület azonban szárnyalt a megszorítások idején – az pedig nem más, mint az e-könyv piac.

Az e-könyv piac kezdeti berobbanása óta lassan, de stabilan növekszik. A tavalyi évben világszerte 18 milliárd dolláros, azaz 5,5 billió forintos hasznot hozott, és a szakértők ekkor még a következő 5 évben nagyjából 5 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Erre a folyamatra katalizátorként hatott a koronavírus járvány. Egyes területeken akár 50 százalékkal is megnőtt az elektronikus kiadványok népszerűsége, de még a legóvatosabb becslések szerint is éves szinten 10 százalékos növekedéssel lehet számolni. Hogy mi ennek az oka?

E-könyv a karantén idején

Az elektronikus könyvek tökéletesen járványbiztosak. A megvásárlásukhoz nincs szükség emberi kontaktusra, nem kell elhagyni a lakást. Jellemzően egy webáruházból vagy a kiadó honlapjáról szerezhetőek be, és amint kifizettük az árát, le is tölthetjük a fájlt. Nem kell várni a postázásra, és nem kell attól félni, hogy a felfordulásban elkeveredik a csomag. Ráadásul biztosan nem hordoz vírust sem.

Az elektronikus könyv tehát könnyen hozzáférhető, nem foglal sok helyet – sem pedig tárhelyet -, és ami a másik nagy előnye: olcsó. Vagy legalábbis olcsóbb, mint a fizikai könyv. Bár Magyarországon az e-könyveket 27 százalékos adó terheli (szemben a könyvek 5 százalékos ÁFÁ-jával), az e-könyv akár 1000 forinttal is olcsóbb lehet a hagyományos változatnál.

A vírushelyzetre felkészülve rengeteg kiadó ajánlott kedvezményeket, különösen az e-könyvekre. És a vírus kitörésének elején nem csak lisztből és élesztőből táraztak be az emberek, hanem olvasnivalóból is – például azért, hogy megtudhassák belőle, hogyan lesz a lisztből és az élesztőből kenyér.

Ezek a folyamatok és jellemzők együttesen felelősek azért, hogy az e-könyvek népszerűsége hirtelen megugrott a fogyasztók körében, és ez számtalan kiadót sarkalt arra, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen az elektronikus kiadványaira.

Az e-könyveké a jövő?

Az Penguin Random House kiadó például a járvány hatására májusban exkluzív e-könyvesboltot nyitott az Amazonon. A kiadó indai leányvállalatának rangidős alelnöke, Nandan Jha így nyilatkozott a Deccan Heraldnak: „Valóban azt láttuk, hogy a karantén alatt az olvasás digitális formáira irányul a fő figyelem, amely érdekes fejlemény volt a könyviparban.”

Azonban a jövőre vonatkozó becslések tekintetében ő is óvatos. Így fogalmaz: „Ha újranyitnak a könyvesboltok, és ismét kiszállítanak az online áruházak, akkor is sok fog múlni a vásárlók pszichéjén és szükségletein.”

Könnyen megeshet, hogy a járvány előtt prognosztizált évi növekedés üteme felgyorsul, amennyiben a vásárlóknak ez alatt a rövid idő alatt sikerült tartósan megkedvelniük az e-könyv formátumot. De azt sem lehet kizárni, hogy a boltok újranyitásával minden visszatér a megszokott kerékvágásba.

A HarperCollins, és vele együtt még számos nagy kiadó, azonban egyértelműen az e-könyvekben látja a jövőt. „Az online olvasás és az e-könyvvásárlás felfutóban van. Mindannyian a digitális médiumokat fogjuk használni, hogy könnyebben tudjunk kommunikálni a fogyasztókkal” – nyilatkozta a HarperCollins indiai részlegének vezérigazgatója, Ananth Padmanabhan.

Címkék: média e-könyv


A Facebook ismét lecsapott

10 órája

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a közösségi portál nemzetbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, hisz előbb ´56-os eseményükkel kapcsolatos eseményüket törölte, majd elérhetetlenné tette az oldalt.