2010. november 02.

Megszavazták a médiaalkotmányt

Rövid, tömör, az újdonságoktól lényegében mentes vita után megszavazta a „médiaalkotmányt” az Országgyűlés.

Rövid, tömör, az újdonságoktól lényegében mentes vita után megszavazta a „médiaalkotmányt” az Országgyűlés. A jövőben így azonos szabályok vonatkoznak valamennyi médiatípusra. A félórás záróvita után 254-en mondtak igent, 91-en nemet, egyetlen képviselő sem tartózkodott a Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes honatyák által benyújtott javaslat kétharmados részeinél; az egyszerű többséges részt ennél eggyel kevesebben támogatták, illetve ellenezték.

A sok menet közbeni módosítás miatt „médiatákolmányként” beszélt az anyagról Karácsony Gergely (LMP), aki szerint a módosítás mindent össze fog zavarni, mivel nincsen összhangban más jogszabályokkal – köztük az alkotmánnyal sem, mégpedig a szónok szerint három ponton. Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy beemelnék a jogszabályba az alaptörvény szövegének egy részét, gumiszabályt alkotna az informátorok védelmére, ami veszélybe sodorná az oknyomozó újságírást, illetve minden médiumtól megkövetelnék a kiegyensúlyozottságot. Emlékeztetett: korábban ezt csak a közmédiumok és az állami frekvencián működő rádióktól, tévéktől követelték meg.

Novák Előd (Jobbik) több javaslatot – például a családvédelemről szóló KDNP-s indítványt – támogathatónak látott. Az informátorvédelmi passzusnál pedig azt javasolta: csak az öt évnél nagyobb büntetéssel fenyegetett cselekedetek esetében lehessen arra kötelezni az adott médiumot, hogy tárja fel értesülése forrását. Szerinte mihamarabb ki kellene dolgozni a műsorszolgáltatók büntethetőségének rendszerét.

A média kiegyensúlyozottság kapcsán „durva aránytalanságról” beszélt a jobbikos politikus, aki szerint mind listás, mind mandátumarányos eredményüknél többet szerepeltetik a kormányoldal képviselőit. Megjegyezte: még az ATV-nél is többet szerepelt a koalíciós oldal, de sérelmezte azt is, hogy pártja az LMP-nél is kevesebb médiateret kap – következmények nélkül. „És Szalai Annamária nem ezzel kíván foglalkozni, hanem a kuruc.info hírportál cenzúrázásával” - tette hozzá.

„Ha nem vesszük figyelembe a véleményeket, az a baj, ha figyelembe vesszük, az a baj” – összegezte álláspontját a beterjesztők egyike, Rogán Antal. Szerinte korábban az váltott ki tiltakozást, hogy sietve vitték volna végig a parlamenten az anyagot, de két hónap volt a módosító indítványok beterjesztésére, ugyanennyi a vitára. Szerinte „minden valamirevaló médiumtól elvárható” a kiegyensúlyozottság.

Címkék: jog médiapolitika