2010. március 28.

Megszelik a reklámtortát

A jövő héten már a nagyközönség számára is tudható lesz, mennyire aszalta meg a válság a hazai reklámköltéseket: kedden hozzák ugyanis nyilvánosságra a tavalyi adatsort.

A Magyar Reklámszövetség ismét a Napi Gazdaság konferenciáján publikálja a – nem listaárakra, hanem a tényleges költésekre alapuló – adatait. A program szerint Sarkady Ildikó médiajogász nyitóelőadása után az örökzöldnek számító „Lesz-e médiabirodalom a közmédiumokból?” téma kerül terítékre, majd reggel tíz óra tájban bejelentik, mekkora is maradt a piac a megázó 2009-es esztendő után.
Korábbi iparági becslések szerint az online költséek összege nem változott, a televíziós piac körülbelül 17, a print pedig legalább húsz százalékkal zsugorodott, és legalább ekkora esést vártak a rádiós költések terén is.
A tavaly április kilencedikén bejelentett előző évi adatok lapján 2008-ben mintegy 200 milliárd forint forgott ténylegesen a hazai hirdetési piacon a Magyar Reklámszövetség becslései szerint.
Mindez azt jelentette, hogy míg 2000-ben a fele, addig tavalyelőtt a harmada volt a listaáron számított költségnek a tényleges kiadás; miközben a lakosonkénti 92 amerikai dolláros költés a volt szocialista országok között "előkelő helyet" jelent, uniós viszonyításban volna még mit növekednünk.
Az akkori adatok szerint ugyanis az Egyesült Államokban 544, Nagy-Britanniában 427, Németországban 263 dollár ez a mutató, ezzel állítható szembe Bulgária 55, Csehország 78, Szlovákia 56 vagy Románia 43 dolláros adata.
Tavalyelőttre a televízió reklámpiaci részesedése egy év alatt 40,1-ről 39 százalékra, a sajtóé 36,2-ről 34,5 százalékra csökkent, míg a rádiós piac minden ténylegesen elköltött száz forintból 5,1 helyett 5,8-at, az online pedig 7,5 helyett kereken tizet szívott fel; a közterületi reklám aránya fél százalékkal, 10,2-re mérséklődött, míg a moziköltés minden kétszázötvenedik forintot vitt el.
Az online piac fejlődése 43 százalékos eredményt mutat; ezen belül a legdinamikusabban a keresőmarketing bővült, de a "hagyományos" online reklám is 30, az e-mailes pedig 50 százalékkal bővült tavaly az előző évihez képest.