Kisebb fennforgást okozott a rádiós piacon, hogy a napokban Retro Rádió néven új adó indult a a Rádió Q frekvenciáján, a budapesti 99,5 MHz-en. Ezzel versenytársat kapott ugyanis az egyik leghallgatottabb fővárosi rádió, a Sláger FM. Ráadásul az új rádió fő műsorbeszállító cége egyben a Rádió1-nek is készít műsort, amit szintén szokatlannak tartanak a piacon. A társaság tulajdonosát, Bertók Lászlót a tervekről, a tulajdonosi szerkezetről és a piacon felröppent pleykákról kérdeztük.

Fix programigazgatói pozíciót hagy maga mögött azért, hogy saját céget alapítson. Miért?

Kilenc rádiónál dolgoztam az elmúlt két évtizedben a Sláger Rádió indulásától mostanáig, és mindegyik sikeres és népszerű adó volt. Az elmúlt években mindig a konkurenciához hívtak dolgozni, és sokszor előfordult, hogy az újjal a saját előző munkámat kellett „legyőznöm”.

Korábban Amerikában találkoztam azzal az üzleti modellel, amelyben több rádió is tartozik egy cég üzemeltetése alá, és arra gondoltam, hogy itthon is ez lenne a legjobb.

A hallgatókat is jobban ki lehet szolgálni úgy, hogy az egyik rádió nem a másikat akarja lenyomni, hanem együtt minél több hallgatói igényt próbálnak kielégíteni. Ha például egy gyártócégen belül, profi csapattal csinálsz egy oldies rádiót, egy top40-et játszó adót, mellé sport, vagy akár newsandtalk formátumot, több különböző célcsoportot is le tudsz fedni egyszerre. Ha a tulajdonosok megértik azt, hogy ez a fajta konkurencia nem bántja a másikat, hiszen nem egymástól vesznek el, ez egy jó szinergiát fog alkotni.

Piacon most azt találgatják, hogy mi a valódi cél a Retro Rádió elindításával. Van egy olyan teória, amely szerint a Sláger FM gyengítésére hozták létre. Erről mit tud?

A Retro Rádió és a Sláger FM zenei kínálata nem teljesen azonos, a Sláger leginkább a kilencvenes évek zenéit játssza, a Retro pedig kifejezetten oldies formátum, a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek slágereivel, de van átfedés a kettő között, úgyhogy azt gondolom, hosszú távon a hallgatottsági adatoknál várható majd harc. Egy ilyen versenyhelyzet nyertese a hallgató, akit mindkét rádió a lehető legjobb tartalommal akar majd kiszolgálni.

Azt is hallani, hogy Retro Rádió valóban Andy Vajna érdekeltsége.

A Retro Rádió nem Andy Vajna érdekeltsége, Tamás Ákos a tulajdonosa.

Ha nem Vajna áll a háttérben, miért éri meg a két tulajdonosnak, hogy ugyanazzal a csapattal dolgozzanak?

Egyelőre e két rádió tulajdonosával sikerült megállapodnom. Teljesen bevett akár külföldön, akár a hazai internetes, vagy akár a tévés piacon, hogy ugyanaz a menedzsment különböző műsorokat különböző tulajdonosoknak gyárt, ideje, hogy a rádiók is elkezdjenek így működni. Az összesítésnél pedig nem csak egy jobb rádiót kapnak a tulajdonosok, hanem gazdaságilag is jobban megéri nekik velünk dolgozni, mint két különböző saját csapattal. Nem kell két irodát bérelni, nem kell két marketinges, kitelepüléseknél nem kell két különböző csapat, a kollégáink mindent el tudnak végezni, csökkennek a költségek.

A Rádió1 és a Retro Rádió a legkevésbé sem jelent egymás számára konkurenciát, a zenei kínálatuk élesen elválasztja őket egymástól.

Le kellett ülnöm velük,és meggyőznöm őket, hogy számukra csak előnyökkel jár ez a konstrukció. Sikerült, így mindkét adó műsorgyártását és üzemeltetését a Radio Factory végzi. A tulajdonosok megértették, hogy azt a szakmaiságot, és hozzáértést, amit a csapatommal hozni tudunk, máshol nem kapják meg. Nem minden rádiót lehet ugyanazzal a csapattal üzemeltetni, ez tény, de ennek a két rádiónak teljesen más a célcsoportja és a műsorstruktúrája, és én el tudtam fogadtatni a tulajdonosokkal, hogy mindkettőjük számára előnyös, ha két ilyen termék egy kézben van.

Az eltérő profil miatt teljesen másfajta műsort kell majd gyártania a két rádiónak. Kikkel fog együtt dolgozni, akik egyszerre képesek ilyen műsorokat készíteni?

Az elmúlt közel húsz évben a legjobb szakembereket gyűjtöttem magam köré, akikkel dolgozom most is. Minden területet lefedünk, a műsorgyártástól a promógyártáson át a zenei kínálat összeállításáig. A legjobb szakemberekkel dolgozunk most együtt. Évek óta megvan a fejemben, hogy ha egy ilyen céget csinálnék, kivel fogok majd együtt dolgozni, és sikerült is megnyernem mindenkit, akit szerettem volna.

Az elmúlt évekről beszél, mikor született meg az ötlet?

Nagyon sokszor megpróbáltam már összehozni egy ilyen kooperációt, de eddig nem jött össze az, hogy egy asztalhoz ültessem a tulajdonosokat.

A Viacomnál töltött időszak alatt konzultánsként már dolgoztam együtt több rádióval is, amelyeknek a vételkörzete nem ért össze. Sőt, a Rádió 1 indulásakor is volt olyan helyzet, hogy párhuzamosan vittem több rádiót, hiszen az adók zenei kínálata teljesen más volt, de ez csak rövid ideig működött, a tulajdonosok ekkor még nem voltak nyitottak erre.

Miért működne jobban egy begyártó cég, mint egy saját, belső csapat?

Magyarországon nincs annyi ember, aki ennyi rádiót magas színvonalon tudna csinálni.

Négy-öt rádióra elég ember van, és annál sokkal több adó szól jelenleg is csak Budapesten, a vidékről nem is beszélve, ahonnan a fővárosi rádiók hozzák fel folyamatosan a legtehetségesebb kollégákat. A nap végén, ha nem találsz ki valamilyen megoldást, az iparág fog veszíteni a minőségből, és ezzel a hallgató veszítene.

Hány rádiót tud kiszolgálni egyszerre?

Jelenlegi kapacitásunkkal azt gondolom, hogy akár párhuzamosan négy-öt rádiót is ki tudunk szolgálni tartalommal. Stúdióink vannak, amelyeknek a kihasználtsága még nem 100 százalékos, és tökéletesen alkalmasak arra, hogy műsorokat gyártsunk. Akár olyan műsorokat is tudunk készíteni, amelyeket egyenként nem érné meg legyártatni a tulajdonosoknak, de én megpróbálom ki gazdálkodni a költségvetésből, és így extra tartalmat is kapnak ők is, a hallgatók is. Több ilyen műsor ötlete van a fejemben, a jövő zenéje, hogy melyiket fogjuk tudni először megvalósítani, és melyik adón.

 

Bertók László Amerikában tanulta a szakmát. Eddigi pályája során 9 rádió indított el vagy pozícionált újra. Programigazgatóként részese volt a csapatnak, amely sikerre vitte többek között a kilencvenes években a Sláger Rádiót, majd a Roxy Rádiót. Az első Rádió 1 felépítésében is részt vett, dolgozott stratégiai tanácsadóként nagyobb vidéki rádióadóknál, majd 2013 és 2015 között a Viacomnál mint talent music manager dolgozott a közép-kelet európai régióban és Izraelben. 2015-ben visszatért a rádiózáshoz, az ő és csapata nevéhez fűződik az egykori Juventus Rádió újrapozícionálása Sláger FM-ként. 2016-ban az akkor újrainduló Rádió 1 programigazgatója lett. 2016 év végén a Rádió 1-el leszerződtette a hazai rádiózás nagyágyúit, Sebestyén Balázsékat, és 2017 végére kollégáival együtt felépítette a jelenleg 27 frekvencián sugárzó hálózatot.


Tovább szólhat az Érd FM 101,3

21 órája

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.