2011. szeptember 20.

Megszorongatnák a külföldre költöző tévéket

A közép-európai médiahatóságok 2009-ben fogtak össze, most új online munkafelülettel gyorsítanák a problematikus tartalmak vizsgálatát.

A közép-európai médiahatóságok 2009-ben fogtak össze, most új online munkafelülettel gyorsítanák a problematikus tartalmak vizsgálatát.

Új online munkafelületet mutatott be a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Közép-Európai Szabályozó Hatóságok Fórumán (CERF), amely harmadik alkalommal ülésezett, ezúttal Varsóban.

A felület célja az lenne, hogy az együttműködő hatóságok hatékonyabban tudják megosztani, vizsgálni a problémásnak ítélt tartalmakat, illetve az egyes piacokra vonatkozó szabályozás újdonságait. Ez azoknál a tévéknél érdekes, amelyek nem azon ország médiahatóságának joghatósága alá tartoznak, mint ahová sugároznak, azaz ahol célcsoportjuk zöme él.

Nálunk ilyen többek között a Cool TV, a Comedy Central, a Viasat3 vagy a Film+ is. Az NMHH-nak például az szúrta a szemét, hogy a Film+ túl korán adott horrorfilm előzeteseket, a Cool TV pedig az agyon büntetett VV4 szatelitműsorában, a BeleValó Világban "durva" témákat mutatott be.

A CERF magyar kezdeményezésre jött létre 2009-ben, jelentős mértékben amiatt, hogy a külföldről sugrázó tévék se úszhassák meg a honi szabályokat. Az együttműködésben eleinte a magyar, a cseh, a szlovák és a román hatóságok vettek részt, majd csatlakozott Lengyelország és Szerbia is.

A legutóbb idén márciusban jelezte az NMHH, hogy a román médiahatósággal közösen vizsgálják a ValóVilág 4 Cool TV-s műsorait. A Médiatanács akkor azt jelezte, hogy a szerkesztők a közönség soraiban olyan kisgyereket mutattak, akit életkora miatt a román törvények alapján nem lehetett volna szerepeltetni a késő esti idősávban.