Fizetős képzés sem indulhatna, esetleg csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az Eduline cikke szerint a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság munkatársai felkeresték a dékánokat, akikkel áttekintették a szakkínálatot, és számos szak megszüntetését tűzték ki célul 2016 szeptemberére. A népszerű kommunikáció szakról a megkérdezettek egybehangzóan azt nyilatkozták, a teljes megszüntetés a cél, tehát már önköltséges módon sem lehet majd ilyen alapképzésre jelentkezni. Mindezt a túltermeléssel magyarázták, az egyik egyetemi vezető pedig úgy tudja, a kormány tervei szerint kizárólagosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen indítanák el a képzést.

A tervezet mögött a (mellékelten letölthető) „Fokozatváltás a felsőoktatásban – A teljesítményelvű felsőoktatás fejlesztésének irányvonalai” című koncepció áll, mely szerint:

A hazai felsőoktatásnak fel kell vennie a globális világ által megkívánt tempót, mégpedig úgy, hogy a rendszerben lévő lehetőségek maximális kiaknázásával, az értékmegőrzés és értékteremtés szem előtt tartásával, az erőforrások hatékony felhasználása mellett egy magasabb minőséget nyújtó, teljesítményelvű és a gazdasági szereplők igényeit is kiszolgáló rendszer jöjjön létre… A jövő felsőoktatásának kulcsszavai: verseny, minőség, teljesítmény és siker.

A koncepció értelmében „a társadalom és a gazdaság által igényelt képességeket szinkronba kell hozni az alapképzés által nyújtott tudásanyaggal.” Ennek jegyében a dokumentum hosszasan foglalkozik az egészségügyi, műszaki és agrárképzések alakításával, míg a gazdasági területeken – szűkszavúbban - a gazdasági alapszakok számának csökkentéséről, a mesterszakok kínálatának – a munkaadókkal együtt történő – szélesítéséről szól, a bölcsészettudományt pedig az összefoglalóban nem is nevesíti.

A dokumentum médiával és kommunikációval csupán néhány, a környezetet elemző szöveghelyen foglalkozik: „az egyéneknek egyre fontosabb a személyes kiteljesedés és a szabadidő értelmes eltöltése, szinte minden szolgáltatás, a teljes marketing és médiaipar személyre szabottá válik”; valamint a stratégia megvalósítása kapcsán tér ki a „kommunikáció, média, nyilvánosság” fontosságára.

Frissítés:

A BKF közleményt adott ki, miszerint "ma egy társadalom nem létezhet kommunikáció- és médiatudományi felsőoktatás nélkül a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola szerint, ezért az intézmény a jövőben is indít új évfolyamokat kommunikációs képzésben.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 2001-ben elsők között indította a kommunikáció képzését, azóta az itt végzettek elismert újságírók, szerkesztők, reklámszakemberek, kommunikációs szakértők, illetve más kreatív ipari szakemberek lettek mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.

A BKF mindent megtesz azért, hogy azokat a kompetenciákat, tudást átadja hallgatóinak, amelyekre ezen a területen szükség van, ha kell, más szakok keretében."

Forrás: Eduline.hu: Vége a kommunikáció szaknak? Több képz

Rádiós pályázatok

8 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.