2018. február 28.

Megtévesztő magyar híroldalak listája 2018

Médiafősodoron kívüli kamuhíroldalakat listázott az Urbanlegeneds.hu.

"A neten van néhány lista a magyar megtévesztő híroldalakról, közülük talán a legismertebb a hvg.hu 2015-ös gyűjtése - írja az oldal, majd hozzátezik: "Ezek a listák hasznosak, ha az olvasó meg akarja nézni, hogy egy általa gyanúsnak vélt oldal tevékenysége másoknak is feltűnt-e már. Keveset mondanak viszont magukról a szájtokról: például hogy az adott oldal miért került fel a listára, mit találhat ott az ember, mire érdemes vigyázni."

A szerző a hvg.hu-s lista 2018-ban is elérhető oldalait, valamint további, a szerző saját gyűjtéséből származó szájtokat nézett végig. Mint írja, nem azt vizsgálta, hogy kik, milyen célból készítik az oldalakat, hanem hogy mire számíthatnak az odatévedő olvasók.

Részlet a listából:

1helyen.eu – 1HELYEN

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Hangzatos címeivel általában szűkebb csoportoknak szóló információkat próbál minél szélesebb körnek eladni. Emellett neten talált, bizonytalan forrású tartalmakat hasznosít újra. Az Alexa adatai szerint a forgalom ötöde a Facebookról érkezik, de volt rá példa, hogy például egy nagy bulvárlap online verziója vett át anyagot az oldalról.

Hirdetés: PayClick-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Vírusszerűen terjed az új magyar himnusz! Ezt mindenkinek látnia és hallania kell! OSSZÁTOK! (24,5 ezer) | Pénz vonzó áldás – oszd meg ,és hamarosan szerencse ér (18,6 ezer) | Szerencsét hozó lóhere 2018-ra – oszd meg ,és hamarosan szerencse ér (14,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 3083. Magyarországon

24ora.eu – 24 óra! – Friss Hírek, Pénzügyek a Nap 24 Órájában

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Tényleg vannak az oldalon mindennapi pénzügyi kérdésekben segítő hírek, de a frissességükkel sokszor komoly probléma van. Január elején például a címlapon egy több mint másfél éves fogyasztóvédelmi felhívást adtak el ezzel a hatsoros címszörnyeteggel: A HÍRADÓBAN FIGYELMEZTETTÉK AZ EMBEREKET! HA ILYEN CSOMAGOT KAP SEMMIKÉPPEN NE VEGYE ÁT, NE ÍRJA ALÁ AZ ÁTVÉTELI ELISMERVÉNYT! MINDEGY, HOGY POSTÁS VAGY FUTÁR HOZZA! Ne vegye át, ha ilyen csomagot kap a futártól!

A pénzügyi tartalomba véletlenszerűen ágyazódnak be egészségügyi cikkek is, mint például az a “forradalmi” rákgyógyításról szóló írás, amelyről kis utánaolvasással kiderül: nem új módszerről van szó, és “áttörés” helyett inkább apró lépések sorozatáról érdemes beszélni.

Hirdetés: Google-hirdetések változatos formái: címoldalon cikkekhez megtévesztésig hasonlító blokkokkal, cikkfelületen hirdetésdömpinggel. Ezen kívül más hirdetésközvetítő szolgáltatások reklámjai is feltűnnek.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): FIGYELEM! Kisorsolunk egy szerencsés család számára egy 2 hónap alatt felhúzott hangszigetelt gyors házat! (70,8 ezer) | FIGYELEM! SZENZÁCIÓS LEHETŐSÉG !Kisorsolunk egy szerencsés család számára egy 2 hónap alatt felhúzott hangszigetelt gyorsházat! (32,7 ezer) | SZÜLŐK FIGYELEM! VILLÁMGYORS LEFOLYÁSÚ ÉLETET VESZÉLYEZTETŐ BETEGSÉG FERTŐZ ISMÉT>> HA EZEKET A TÜNETEKET TAPASZTALJA A GYERMEKÉN AZONNAL HÍVJON MENTŐT! MINDENKÉPPEN TÁJÉKOZÓDJON HA VAN GYERMEKE! (16,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1186. Magyarországon

A teljes lista elérhető: itt.