2014. február 13.

Megtévesztő reklám miatt birságolt a GVH

Kissé túlzásba estek a festékreklámokkal: a ThermoShield-et 1,7 millióra büntették tisztességtelen piaci magatartás miatt.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Czinege és Fiai Kft.ThermoShield festékcsalád népszerűsítése során, állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ezért a hivatal 1 millió 750 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A vállalkozás 2011. január 1. és 2012. szeptember 28. között a ThermoShield festékcsalád népszerűsítése során azt állította, hogy a termék használatával véglegesen megszüntethető a penészesedés, fűtési költségcsökkentés érhető el és megoldást nyújt a házi por problémájára is, így megszüntethető az allergia. A vállalkozás célja a reklámokkal elsősorban azon fogyasztók figyelmének felkeltése volt, akik kifejezetten a fenti problémákra keresnek megoldást.

A ThermoShield festékcsaládot forgalmazó vállalkozás a vizsgálat során nem tudott benyújtani olyan bizonyítékot, amely igazolta volna a termék használatával elérhető eredményeket. A bizonyítékok (tanulmányok, cikkek, vizsgálati jegyzőkönyvek) csupán azt támasztották alá, hogy a ThermoShild termékek csökkentik a penész kialakulásának esélyét, de teljesen nem szüntetik meg azt, valamint, hogy alkalmasak az energia-megtakarításra és a környezeti hatásokkal szembeni védekezésre.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Czinege és Fiai Kft. a ThermoShield népszerűsítése során tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat, ezért 1.750.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást. A GVH súlyosító tényezőként értékelte a bírságkiszabás során azt, hogy a közel két éven át zajló kampánnyal nagy számú fogyasztót értek el.

Frissítés

A Czinege és Fiai Kft. az alábbi közleményt juttatta el az üggyel kapcsolatban a kiadónak:

"Mint ismeretes a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bírságot vetett ki a Czinege és Fiai Kft-re, mert az álláspontja szerint cégünk “tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a ThermoShield festékcsalád népszerűsítése során”.

Megdöbbentünk a Versenyhivatal döntésén, mellyel nem értünk egyet! Azonnal egyeztetést kezdtünk a határozatról a gyártóval, vizsgáljuk a GVH kifogásait és a határozat megtámadását tervezzük!

Meggyőződésünk, hogy cégünk a vonatkozó jogszabályokat betartotta és nem tévesztette meg a fogyasztókat. Azonban mivel a határozat megtámadásának nincs halasztó hatálya, a GVH által kifogásolt részeket felülvizsgáljuk és szükség szerint módosítjuk."

Ifj. Czinege Károly

Címkék: gvh reklám