2011. július 07.

Megtévesztően kommunikált az Ibustar

A GVH ugyan büntetést nem szabott ki, de megállapította, hogy a reklám túl gyors fájdalomcsökkentést ígért.

A GVH ugyan büntetést nem szabott ki, de megállapította, hogy a reklám túl gyors fájdalomcsökkentést ígért.

Megtévesztő tájékoztatást közölt az Ibustar hatékonyságáról annak reklámjaiban a Berlin Chemie gyógyszercég, állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hatóság ugyan pénzbüntetést nem szabott ki, de megállapította a jogsértést.

A fájdalom- és lázcsillapító érintett kampánya 2010 májusa és novembere között futott. A betegtájékoztató szórólapokon közölt szlogen szerint az Ibustar "10 perc alatt eléri azt a vérszintet, amely a fájdalomcsillapító hatás kezdetéhez szükséges". Bár az egyes állítások magukban nem voltak jogsértőek, együtt mégis olyan benyomást keltettek, mintha a gyógyszer tíz percen belül már el is kezdené a fájdalom enyhítését, holott arról van szó mindössze, hogy ennyi időn belül kezd a tabletta orovosi értelmben hatni, azaz a hatóanyag koncentrációja elér egy bizonyos küszöbértéket.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.