2013. június 04.

Megújult az Origo

Eltűnt a logóból a kapcsos zárójel, de ennél jóval több is történt.

Eltűnt a logóból a kapcsos zárójel, de ennél jóval több is történt.

"Az Origo nagy és erős, minden benne van, és ezt meg is akarja mutatni ügyesen - erről szól lapunk új arculata" - foglalta össze Gazda Albert főszerkesztő. A cikkből az is kiderül: elégedettek voltak a régi, immár 15 éves Origo teljesítményével is, ugyanakkor "ha nem vesszük észre, hogy menni kell előre, lemaradunk, mint a pinty. Az, hogy eddig semmit sem veszítettünk az olvasói szokások átalakulása miatt, nem jelenti azt, hogy nem kell résen lennünk. Ha csak pislogunk bele a vakvilágba, ölbe ejtett kézzel, elrohan mellettünk a történelem, bamba monstrum lesz belőlünk."

Az átalakítás praktikus célja az átláthatóság növelése, az egyszerűsítés volt, illetve könnyebben megtalálhatóvá kívánták tenni az értékesnek gondolt, de eddig kevésbé szem előtt lévő tartalmakat is. A logóból eltűnt a jól ismert kapcsos zárójel, és az új dizájnban jóval hangsúlyosabbak lettek a képek és a címek. A főszerkesztő szerint a zsúfolt sűrű oldalak és a hosszú, szószátyár szövegek ideje lejárt, azt szeretnék, ha az olvasók naponta többször visszatérnének az Origóra.

"Egy jó újság egyharmadrészt hír, egyharmadrészt olvasmány, egyharmadrészt látvány. Azt akarjuk, hogy ez a felismerés - ami az elmúlt másfél év tartalmi korrekcióinak egyik hajtóereje - visszatükröződjön címlapunkon és egyéb oldalainkon is. Szépek, áttekinthetőek, világosak, tiszták akarunk lenni. Tartalmasak, színesek. Azt akarjuk, hogy értelme legyen a kijelentésnek: az Origóban minden benne van" - írja Gazda Albert.

Néhány írás a megújulásról: