Vagy a menedzserek napernyő alatt, koktélt szürcsölve, hawaii ingben pompázva egyeztetnek kisebb vagy nagyobb megállapodásokról. Csokorba is szedtünk pár közelgő újdonságot.

Azt már hetek óta hallani, hogy saját zenetárat nyit az Amazon, amely a Spotify és a Tidal mellett az Apple-t tekinti riválisának. A nagy versenytársakhoz hasonlóan havi 9 dollár 99 centért kínálnának korlátlan hozzáférést, egy hallatlanul versengő piacra belépve – akár már a nyár végétől. Az biztos, hogy az Amazonnak lesz elegendő pénze megfizetni azokat az exkluzív tartalmakat, amelyek ezt a szektort mozgatják.

Az ötlet pártolói azt említik meg: az Amazon a Prime Video szolgáltatásával anno sikeresen eredt a Netflix és a Hulu nyomába az Egyesült Államok piacán, és az egy évvel ezelőtti nyolcadikról már a harmadik helyre kapaszkodott fel az USA-ban a szolgáltatás. Piaci részesedését jól mutatja, hogy az észak-amerikai kábeles internet-letöltések 4,3 százalékáért ők a „felelősek” - eközben a piacvezető Netflix az adathalmaz 35,2 százalékát adja. (Mindkettő meglehetősen szép eredmény, ha azt vesszük alapul, hogy az esti „főműsoridőben” a letöltések 71 százaléka zenei vagy mozgókép-streaming, és ez a ráta 2020-ra érheti el a 80 százalékot.) Előjelnek tekinthető akár az is, hogy a Prime ügyfelei már most is elérhetnek zenei szolgáltatásokat , ha ezek kínálata nem is annyira szerteágazó, mint a riválisoké.

Egyik fontos riválisuk, a Hulu speciális, de fontos szegmensben erősít egy nemrég kötött megállapodással. A Disney/ABC-vel arra szerződtek, hogy a népszerűbb sorozatok egész évadai lesznek elérhetőek a szolgáltatónál – sajtóhírek szerint félezernél is több epizód, valamint vagy kéttucatnyi film lesz elérhető a Hulu Kids kínálatában.

Ugyanakkor egy ennél sokkal méretesebb dobással készül a Hulu. Azt tervezik, hogy – kihasználva a lekérhető szolgáltatások piacán meglévő pozícióikat – nyitnak az élő műsort közvetítő hálózatok és a kábeltévézés felé is. Vagyis sajtóinformációk szerint havi negyven dollárárt kínálnának olyan lineáris televíziós csomagot, amiben helyet kapna az ABC, a Disney Channel, az ESPN, a Fox, az FX, a Fox News és a Fox sportcsatorna-halmaza is. Az értesülés szerint 2017-ben jelenhet meg a piacon ez az opció.

De mozog a zeneletöltés piaca is, hiszen a mintegy harmincmillió fizető ügyféllel rendelkező Spotify sem tétlenkedik. Saját gyártású videósorozatokkal próbálja tovább növelni piaci előnyét a társaság, a kisfilmekhez olyan színészeket sorakoztatva fel, mint Tim Robbins vagy Russell Simmons. Az év közepe táján már sajtóhírek szerint elérhető filmek között lesznek olyanok, amelyek például a zenei kultúrával foglalkoznak. A videókat először az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Svédország piacán lesz elérhető. Az ötlet jó megoldás lehet arra, hogy a 75 milliós aktív felhasználói táborból minél többen váljanak a szolgáltatás előfizetőivé.

A cégbirodalom átépítésének egyik lépéseként ismét a zenepiac felé kacsingat a Playboy, amely saját app-pal lépett nemrég a piacra. A nemes egyszerűséggel Playboy Music névre keresztelt szolgáltatás visszatérés a hetvenes évek egyik elhalt ötletéhez. Akkor indította el saját lemezkiadóját a nyuszis cég, de pár év múlva lehúzták a rolót.