2014. február 28.

Megvannak a közmédia új felügyelői

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala sorsolással döntött a Közszolgálati Testület civil jelölőszervezeteiről.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvános sorsolást tartott azon civil szervezetek között, amelyek tagokat delegálhatnak a Közszolgálati Testületbe. A médiatörvény alapján a közmédiumok működését és a Közszolgálati Kódexben lefektetett célok érvényesülését felügyelő testületbe sorsolás nélkül, automatikusan jelölhet egy-egy főt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A fennmaradó hat helyre az NMHH Hivatalánál nyilvántartásba vett társadalmi szervezetek jelölhettek képviselőt. A magyarországi etnikai és nemzetiségi kisebbségek országos önkormányzatainak és a családok érdekeit védő egyesületek kategóriáiban csak egy-egy szervezet regisztrált, így sorsolás nélkül delegálhatott tagot az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

További négy kategóriában (települési önkormányzatok szövetségei, szomszédos államok magyar kulturális egyesületei, fogyatékkal élők érdekvédelmi szövetségei, országos kulturális szervezetek) a hatóság több jelölőszervezetet is nyilvántartásba vett, így a jogszabály alapján sorsolással kellett eldönteni, hogy kinek a jelöltje kerülhet be a Közszolgálati Testületbe.

A mai, hivatalosan lebonyolított sorsolás eredményeként egy-egy tagot küldhet a testületbe a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, a Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület, a Halmozottan Sérültek Országos Szülőszövetsége és a FOKUSZ, a Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület.

A Közszolgálati Testület megbízatása három évre szól, elnökét saját tagjai közül választja. A Testület figyelemmel kíséri a közszolgálati médiumok tartalomszolgáltatását és felügyeli, hogy tevékenységük megfelel-e a közszolgálatiság követelményének, valamint évente beszámoltatja a médiaszolgáltatók vezérigazgatóit tevékenységükről.

A 2014. március 31-ével felálló Közszolgálati Testület jelölő szervezetei és delegáltjai: Csépe Valéria (Magyar Tudományos Akadémia), Szikora József (Magyar Katolikus Egyház),  Heisler András (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége), Balog Fanni Kitti (Magyar Rektori Konferencia), Radetzky Jenő (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara), Lipők Sándor (Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége), Pavlov Milica (Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége), Zsigmond József (Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület), dr. Kutassy Jenő (Nagycsaládosok Országos Egyesülete), Mikesy György (Halmozottan Sérültek Országos Szülőszövetsége), Zsiga Kristóf (FOKUSZ, a Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület). A jelölőszervezetek között van továbbá a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyar Olimpiai Bizottság.