2013. július 17.

Megvannak az új rádiós mérés első adatai

A ClassFM áll az élen a 15 évnél idősebbek körében, ezt két közszolgálati adó követi. Alig van eltérés az országos és a budapesti listában.

A ClassFM áll az élen a 15 évnél idősebbek körében, ezt két közszolgálati adó követi. Alig van eltérés az országos és a budapesti listában.

Bemutatták az első, immár az új rádiós mérésből származó hallgatottsági adatokat. A TNS Hoffmann és a Mediameter konzorciuma tavaly decemberben nyerte meg a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete (RAME) által kiírt tendert, s ennek nyomán három évig méri a hallgatottságot. Az új mérés idén áprilisban startolt el.

A második negyedéves adatok alapján a 15 évnél idősebb megkérdezettek legtöbbje naponta és országosan a Class FM-et hallgatta (26,1 százalék), ezt az MR1-Kossuth Rádió (18 százalék), az MR2-Petőfi Rádió (11,8 százalék), a Music FM (3,9 százalék) és a Juventus Rádió (3,4 százalék) követi. A 15 évnél idősebb válaszadók körében országosan a Class FM volt a legnépszerűbb reggel 6 óra és 10 óra között; ezt követi az MR1-Kossuth Rádió, az MR2-Petőfi Rádió, a Music FM, és a Juventus Rádió. Ebédidőben a sorrend kissé módosul: 12 és 13 óra között országosan az MR1-Kossuth Rádió áll az élen, kissé lemarad tőle a Class FM, majd az MR2-Petőfi Rádió, a Music FM és a Dankó Rádió következik. 17 óra és 19 óra között ismét a Class FM a leghallgatottabb, második az MR2-Petőfi Rádió, tőle kissé lemaradva harmadik az MR1-Kossuth Rádió, negyedik a Music FM, ötödik pedig a Juventus Rádió.

A napi fővárosi adatokban kevés helyen van eltérés az országoshoz képest. Az öt leghallgatottabb csatorna Budapesten is a Class FM, az MR1-Kossuth Rádió, az MR2-Petőfi Rádió, a Music FM és a Juventus Rádió. A budapesti válaszadók legtöbbje reggel 6 óra és 10 óra között a Class FM reggeli műsorát hallgatta. A második helyen az MR1-Kossuth Rádió áll, majd az MR2-Petőfi Rádió, a Music FM és a Juventus Rádió kövdetkezik. 12 és 13 óra között az MR1-Kossuth Rádió a leghallgatottabb, majd a Class FM következik, amelyet a Music FM követ. Az MR2-Petőfi Rádió a negyedik helyre szorul vissza a fővárosban, ezt a Juventus Rádió követi. A fővárosiak rádióhallgatási szokásai 17 óra és 19 óra között eltérnek az országostól: a legtöbben a Music FM műsorát követik, majd a Class FM, a Juventus Rádió, az MR2-Petőfi Rádió és az MR1-Kossuth Rádió következik.

A mérésről és a rádiós piac helyzetéről Rabcsánszki Laurával (Mediameter) és Perjés Tamással (TNS Hoffmann) nemrégiben készült interjúnkat meghallgathatja ezen a linken!