2013. november 15.

Mely telefonok a legértékállóbbak?

Az iPhone-ok ára alig változik, a többi okostelefon modell azonban pár hónap leforgása alatt is jóval olcsóbbá válhat.

Az iPhone-ok ára alig változik, a többi okostelefon modell azonban pár hónap leforgása alatt is jóval olcsóbbá válhat, legalábbis az egyik legnagyobb apróhirdetési oldal statisztikái szerint.

A Jófogás.hu apróhirdetési oldal számai egyértelműen jelzik: év elején érdemes a leginkább mobiltelefont vásárolni, ugyanis ekkor a legnagyobb a kínálat. Idén január-februárban közel 40%-kal több telefont hirdettek meg az eladók, mint a mostani, őszi időszakban. Mivel a karácsonyt követő időszak jellemzően az eladásról szól, várhatóan 2014 elején is lesz egy „boom” az apróhirdetési piacon.

A honlap saját statisztikáiból képet kaphatunk arról is, hogyan változik a telefonok ára. Általánosságban elmondható, hogy annak a modellnek csökken a legdrasztikusabban az értéke, amit a legutóbb dobtak piacra, míg az „idősebb” készülékek ára viszonylag stabil. Ez a trend jól megfigyelhető például a roppant népszerű Samsung Galaxy készülékek esetében is. Az új S4-es modell májusban még átlagosan 160 ezer forintot kóstált a Jófogáson, októberben viszont már 105 ezerért is megkaparinthatták a vevők. Az eggyel korábbi típus, a Galaxy S3-as az év elején átlagosan 96 110 forintba került a neten, most éppen 69 213 forint az ára. Ezzel szemben a több évvel ezelőtti Samsung Galaxy S készülék ez év májusában 42 700 forintba került a Jófogás statisztikája szerint, októberre alig 2 500 forinttal csökkent az ára.

Az iPhone-ok ára nem mutat feltétlenül csökkenő tendenciát, a legújabb modellek sem kezdenek zuhanórepülésbe néhány hónap elteltével. Az iPhone 5 esetében például az ellenkezőjét tapasztalhattuk: májusban még 148 ezer forint körüli összegért tehettek szert rá a vevők, szeptemberre az átlagár 171 ezer forintra ugrott. Jelenleg 157 ezer forintba kerül a legújabb kategóriás Apple telefon a neten. A régebbi típusok árszínvonala is hullámzik. Az iPhone 4S 12 forinttal, az iPhone4-es 5 ezerrel lett olcsóbb öt hónap leforgása alatt. Az árak és a tendenciák változásáról bárki szemezgethet egyébként a Jofogas.hu/trendek oldalon

„Ha valamit, akkor mobiltelefont mindenképpen érdemes a neten vásárolni, hiszen az alig használt, vagy éppen csak kibontott csomagolású készülékekhez is jóval olcsóbban juthatunk hozzá, mint újonnan, a boltokban. A választék pedig hatalmas, ez az egyik legjobban forgó termék az apróhirdetési piacon. Mielőtt döntünk, nem árt több hasonló hirdetést is szemrevételezni, hogy megismerjük az éppen aktuális árakat. Vásárláskor mindenképpen ragaszkodjunk a személyes átvételhez, mert így ellenőrizhetjük a telefon állapotát” – magyarázta Budai László, az apróhirdetési site-ot üzemeltető cég ügyvezető igazgatója.