A jövőben nehezen lehet majd eldönteni, hogy meddig tart a nyugdíj, hiszen a műszervek miatt megváltozik az emberi szerkezet - véli Kurtisz Krisztián. Az Uniqa vezérigazgatója a Money Lounge Meetup-on tartott előadást, amelyben levezette, hogy miképpen mosódik össze a jövőben az élet- és a vagyonbiztosítás.

„A Money Lounge-ot azért hoztuk létre, hogy felhívjuk a figyelmet a változásokra. Két dolgot tehet ilyenkor egy szervezet: megpróbál ellenállni, ebben kiemelt partner tud lenni a törvényalkotás. A másik dolog pedig, hogy ilyen kezdeményezéseknek az élére áll”

– kezdte meg előadását Kurtisz Krisztián. Az Uniqa vezérigazgatója elmondása szerint az biztos, hogy az életünk változik, ezért az életbiztosítások formája is. Hozzátette, rengeteg fajta definíciója van az „életnek”, viszont ez azt jelenti, valójában nem tudjuk mit is jelent.

Az élet definíciói


Arisztotelész

„Növekedés, önellátás és reprodukció határozta meg az élet kritériumait”

Erwin Schröndinger

„Él az, ami saját entrópiáját szinten tartja vagy egyenesen megfékezi”

1980-as évek élet-fogalma fogalma Magyarországon

„Eszik, iszik, szapodorodik”

Gál Béla: Biológia 11. om Engedélyszám: AK/856-9/2011

„Az élet az anyag speciális tulajdonsága, vagyis élet nincs, csak élő rendszer van”

Carl Sagan, 1994

„Önfenntartó, darwini evolúcióra képes kémiai rendszer

 

A definíciók Kurtisz Krisztián prezentációja során voltak láthatók.

„Az élet az egy szubjektív megélés. Ami biztos, hogy számos technológia közelebb került hozzánk.

Jelenleg a kezemben van egy prezenter és egy mikrofon, az előadás előtt egy mobilt és egy mikrochippel rendelkező kulcsot pakoltam ki a zsebeimből. Ha belegondolnak abba, hogy az okostelefon tulajdonképpen egy testrész, amely nélkül már nem tudunk létezni” – szögezte le.

Hozzátette, matematekai alapon nézve egy telefon fontosabb, mint egy kiló kenyér – hiszen, ha a telefont otthon hagyjuk, azért visszamegyünk, de ha elfelejtünk kenyeret venni, akkor felhívunk valakit, hogy hozzon nekünk. Elemezte a telefonhasználat „evolúcióját” is, amely alapján korábban telefonkönyveket bújtunk és internetkávézókban ültünk, ma már viszont nemhogy már gombokat sem használunk, de lassan már az érintőképernyőkön sem „maszatolunk”, hiszen ha beszélünk angolul, akkor az intelligens asszisztenst vesszük igénybe. Aláhúzta, ennek a folyamatnak a végén a „gondolati vezérlés” lesz.

„Bizarul hangzik, de már ez sem tűnik lehetetlennek.”

A prezentációjában kitért arra is, hogy egyre intimebb kapcsolatot fogunk ápolni a technológiával: egy mérés szerint az emberek 56 százaléka vet véget a kapcsolatának e-mailben vagy SMS-ben. „Szépen, lassan lépegetünk előre: először fizikai korlátjaink kiterjesztésében kapunk támogatást – de szerintem nincs messze az sem, amikor »memóriában« fognak kisegíteni minket.

További érdekes kérdés, hogy mikor szűnünk meg embernek lenni? Amikor kicserélem a májamat, de a szívemet már nem adom? Vagy, amikor a szívemet kicserélem egy sportszívre, de a tüdőmet már nem adom?”

– tette fel a filózofikus kérdést, majd folytatta: „Mi van akkor, ha ezek nem baleset következtében történnek meg, hanem mert egyszerűen a protézis jobb, mint az eredeti? Ha visszamennénk a középkorba, undorítónak találnánk azt, hogy valaki beteszi az üvegszemét. Ma természetes, hogy kontaktlencsét használunk.”

Kis túlzással, ma már meg lehet keresni a Google-ön, hogy mennyiből lehet összerakni egy embert. Tudósok már nagyon régóta mérik, hogy mekkora a várható élettartalm. Ebből kiderül, hogy az 1900 évek környékén 44 év volt, amely közel 150 év alatt felment a duplájára. Ez azt jelenti, hogy művese és műszív nélkül, tehát a „biológiai testünkkel” tudtuk ezt az eredményt elérni.

„Az életbiztosításról azt mondjuk, hogy az ember köthet magának egyet, hatot vagy bármennyit, az életnek nem meghatározható az értéke. Annyit tudunk, hogy mindenkinek a sajátja nagyon sokat ér. Azt, hogy ez pontosan mit jelent, nem tudjuk megmondani. A vagyonbiztosítás viszont arról szól, hogy egy konkrét összegű tárgyról kötök szerződést. Ha ez így van, akkor nagyon nagy bajban vagyunk.

Honnan fog kezdődni és meddig fog tartani a nyugdíj? Amíg tudom cserélgetni a részeimet? Azt gondolom, hogy a társadalombiztosítók komoly kihívásokkal néznek szembe. Nem véletlen, hogy kevés az olyan nyugdíjbiztosítás, amely élethosszig tart.”

Kurtisz „nem akart sötét felhőket rajzolni”, de azt mondta, hogy ebben a nyugdíjrendszerben matematikailag nem fog működni a biztosítás, pusztán a technológiai fejlődés miatt sem, továbbá azért sem, mert összemosódik a vagyon- és az életbiztosítás.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.