2011. április 21.

Mennyire üvöltenek a reklámok?

A Médiatanács Humanoid néven hozott létre mérőrendszert, mellyel azt ellenőrzik, hogy a tévék betartják-e a reklámok hangerejére vonatkozó előírásokat

A Médiatanács Humanoid néven hozott létre mérőrendszert, mellyel azt ellenőrzik, hogy a tévék betartják-e a reklámok hangerejére vonatkozó előírásokat. Egyelőre türelmi időszak van, ősztől jöhetnek a szanckiók.

2010 decemberében fejeződött be a Humanoid elnevezésű szoftver fejlesztése, mellyel január óta méri a reklámok hangerejét a Médiatanács az m1, m2, Duna TV, RTL Klub és TV2 csatornákon. Ezen adatokat a testület honlapján is közli azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a jogsértésekre már a türelmi időszakban.

A mérés mögött az áll, hogy az idén januárban életbe lépett új médiatörvény szabályozza a reklámok hangerejét: ezek nem lehetnek hangosabbak, mint a környező műsorszámok. Egyelőre türelmi időszak van, s ez alatt a mérésen túl konzultációval szeretné elérni a Médiatanács, hogy ne üvöltsenek a reklámok. Várhatóan ősztől viszont már szankciókkal is sújtják a tévéket kihágás esetén.