2017. szeptember 11.

Mennyit ért 20 éve 20 millió?

A MediaCom születésnapi ünnepségén a vezetők a jelen kihívásai mellett felidézték a 20 évvel ezelőtti – részben megmosolyogtató, részben irigyelnivaló – médiaviszonyokat is.

A MediaCom magyar irodája pénteken ünnepelte 20 éves fennállását. A Brody House Studios-ban rendezett ünnepségen Gavin Duke, aki ma a GroupM CEEMA régióját vezeti, felidézte az alapítás körülményeit. 1997-ben a cseh és szlovák piacot vezette, amikor felkérték, hogy építse fel a magyar üzletet is. Prágából érkezett Budapestre, ahol z első meglepetést az jelentette számára, hogy a Duna nem is kék. A másodikat pedig az, hogy egy kis helyi cég miatt nem tudta regisztráltatni a MediaCom nevet, ezért lett a vállalkozás MC Media Company. Az üzlet 4 emberrel és egy telefonvonallal indult, első jelentős ügyfelük a Mars volt. Közben magyarul is tanulgatott, az első elsajátított kifejezések között a „kicsi sört” és a „hülye külföldi” szerepelt.

Mező László ügyvezető a húsz évvel ezelőtti médiahelyzetről is megemlékezett. A Nielsen még könyvben publikálta a ratingeket: egy-egy népszerű műsorra a nézők közel fele kapcsolt akkoriban, a Friderikusz Show-ba pedig évekkel előre kellett reklámhelyet foglalni. Néhány hónappal a MediaComot követően elindult a két országos kereskedelmi televízió, igaz, akkor még Dirk Gerkens és Vidus Gabriella is ellentétes oldalon állt, mint jelenleg. A számítógép-penetráció 9 százalék volt, Erős Attila Fastbridge-alapító pedig az Álomhajót énekelte a Carpe Diem élén. A Fuji 1 megapixeles digitális fényképezőgépéért 700.000 forintot kellett fizetni, egy 20 millió forintos gigakampány elnyerése pedig bármelyik ügynökségnek biztosíthatta a toplista első helyét. A terveket faxon, vagy az irodánként egy-egy, közösen használt email-címen egyeztették az ügyfelekkel.

Mára a médián kívül a fogyasztói szokások is jelentősen megváltoztak, a társadalom pedig nagyon megosztottá vált. Az ország egésze nem olyan, mint ahogyan Budapestről látjuk – emlékeztetett Mező. Az ügynökségi munka már nem olyan, mint a sakk, sokkal inkább egy 3 dimenziós Tetris: a furcsa formájú alakzatok egymás után érkeznek, mi pedig gyorsan betesszük őket valahová. Az ügyvezető értékelése szerint az elmúlt években jól alkalmazkodtak.

Ezt alátámasztotta Costin Mihaila, a MediaCom regionális ügyvezetője is, aki szerint egy iroda sikerét elsősorban azon mérik, milyen gyakran kell az országban járniuk. Ő egy éve nem járt nálunk, és most is csak az ünnepségre érkezett. Ennek alapját munkamódszerükben látja, melynek lényege: megszerezni a legjobb embereket és csapattá szervezni őket. Magyarországon érezhető a jó pezsgés – zárta szavait.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

9 órája

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.