2014. július 21.

Merre fejlődik a közösségi média?

A közösségi média használatát az USA-ban az „előredőlő” viselkedés terjedése, az adatvédelem iránti érzékenység és a rétegoldalak befolyásolják.

A közösségi média használatát az Egyesült Államokban az „előredőlő” viselkedés terjedése, az adatvédelem iránti fokozódó érzékenység és a rétegoldalak növekedése befolyásolja.

A UM médiaügynökségi hálózat szakemberei, Kevin Moeller és Heather O’Shea „A közösségi kód megfejtése: a fogyasztói szükségletek és a marketingcélok összehangolása” című írásukban 4000 aktív amerikai netező viselkedését vizsgálva megállapították, hogy a „hátradőlt” közösségimédia-fogyasztást egyre inkább felváltja az „előredőlt”, melyet az okoseszközök és a párhuzamos képernyőhasználat terjedése is gerjeszt. Ezzel párhuzamosan egyre inkább aggódnak az adatbiztonságért, és kínosan ügyelnek arra, milyen információkat tesznek nyilvánosan elérhetővé.

A panelben szereplők kétharmada aggódott online személyisége nyilvánossága miatt. Ez önmagában ellentmondani látszik a közösségi média lényegének, ugyanakkor rávilágít arra, hogy a felhasználók egyre érzékenyebbek az apróságokra, és aktívan odafigyelnek arra, kivel mit osztanak meg.

Szintén a felhasználói magatartás kifinomultabbá válását jelzi a kisebb, jellemzően érdeklődési kör alapján szerveződő közösségi oldalak növekvő népszerűsége. Ilyen réteg-platformra példa a művészetrajongókat tömörítő deviantART, a horgolással foglalkozókat összegyűjtő Ravelry, vagy a Twitter-alapítók által létrehozott, hosszabb tartalmak megosztására is alkalmas Medium.

A szerzők szerint ugyan a Facebook marad a közösségi média középpontja, de a szektor növekedése a kisebb oldalak számlájára írható. Az sem zárható ki, hogy a nagy játékosoknak hamarosan fel kell majd vásárolniuk néhányat a kisebbek közül, ha még növelni szeretnék felhasználószámukat.

Forrás: Warc

Elindult a köztárssági elnök podcastje

8 órája

Áder János talán az egyetlen köztársasági elnök, aki podcastet indított. A téma, amellyel már az első beszélgetés alkalmával foglalkozott, mindannyiunk közös jövőjéről szólt.