A Facebook könnyebbé teszi a megosztást és a tartalmak monetizálását, alkalmazásversenyt hirdetett, nyílt forráskódú megoldásokkal ösztönzi a mobilos fejlesztéseket, és több appot – köztük egy magyar megoldást is – beépít a rendszereibe.

Mark Zuckerberg vezérigazgató az emberek előtérbe helyezését, a kapcsolódást lehetővé tevő applikációk körének kibővítését és a megosztás megreformálását jelölte meg fókuszpontokként a 2500 fejlesztő részvételével zajló konferencián.

Ennek keretében a Messengerbe új tartalmi-megosztási lehetőségeket építettek be, amelyekkel GIF-ek, fényképek, videók, klipek is megoszthatók. A most beépített appok között szerepel a magyar fejlesztésű ClipDis is, amely a beírt szövegeket népszerű filmekből kivágott rövid jelenetekkel kelti életre. Egyúttal a Messenger üzleti célú felhasználását is újragondolják.

A Messengerbe beépített applikációk

A LiveRail lehetővé teszi a mobil applikációk készítőinek, hogy a videó- és display-hirdetéseiket monetizálják, az Embedded Video Player pedig egy új közösségi plugin, amellyel a Facebook videók bárhol a weben beágyazhatóvá válnak.

Az Év Alkalmazása

Első alkalommal hirdették meg az FbStart mobilplatformon készülő alkalmazások versenyét, az Apps of the Year díjat. Az idei nyertesek:

  • App of the Year Nagydíj (Grand Prize): MomentCam (egy kínai alkalmazás, amely a fotókból képregényszerű rajzokat és karikatúrákat készít)
  • Európa, Közel-Kelet, Afrika: Whichit (Nagy-Britanniából származó közösségi szavazó alkalmazás)
  • Latin-Amerika: Qranio (brazil tanulásösztönző/trivia alkalmazás)
  • Észak-Amerika: Workflow (az appok közötti együttműködést segítő hatékonyságjavító megoldás az Egyesült Államokból)
  • Társadalmi hatás (Social Good): Hunger Crunch (A felhasználók virtuális és valós élményeken keresztül küzdhetnek az éhezés ellen. Az alkalmazásbeli vásárlások jótékonysági szervezeteket támogatnak.)

Nyílt forráskódú mobil fejlesztői rendszerek

A Facebook hat nyílt forráskódú projektet jelentett be, amelyek elsősorban a mobilfejlesztések könnyítését célozzák. Ezek között található az iOS és Android interfészek fejlesztését natív környezetben lehetővé tevő React Native, valamint a használt eszköz és a hálózat minősége alapján történő szegmentációt lehetővé tevő Year Class és Connection Class is.

Jövőbemutató fejlesztések

A Facebook folyamatosan dolgozik az elzárt közösségek hálózatba kapcsolását szolgáló Connectivity Lab kezdeményezésen, szakembereik igen aktívak a mesterségesintelligencia-fejlesztés terén, az Oculus pedig az emberi érzékelés jobb megértése révén a kommunikáció és az együttműködés új útjait, a virtuális valóság alkalmazásait kutatja – mondta el Mike Schroepfer, a vállalat technológiai igazgatója. A Parse nevű megoldás pedig, amellyel a hálózathoz csatlakozó eszközök által használt alkalmazások is fejleszthetők, a tárgyak internetét mozdítja elő.