A Brandfestival keretében Carra Anita, a UPC Magyarország marketing- és tartalomfejlesztési igazgatója, Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója és Vörös Csilla, a Nielsen Measurement ügyvezető igazgatója beszélgetett a tévés piac jelenéről és közeljövőbeli kilátásairól Kandó Eszter, a Kreatív szerkesztőjének vezetésével.

Hype és tények

Vidus Gabriella szerint sok a hiedelem a tartalomfogyasztási szokásokkal kapcsolatban, de továbbra is a lineáris televíziózás vezet. Saját oldalukon is látják, hogy megnőtt a fiataloknak szóló műsorok visszanézése. Ugyanez megfigyelhető a frissen bevezetett brandek és a megújított márkák – pl. az X-faktor – esetében is: az új brandeknél egyből belép a digitális kép is.

Carra Anita szerint a nézői szokások a fiatalok körében változnak, de összességében nincs még akkora változás, mint amekkora a hype.

Vörös Csilla is megerősíti, hogy van változás, de az arányokkal tisztában kell lenni. Csupán 3 százaléknyi fogyasztónak nincs tévéje, és a 4-17 éves korosztály is napi több órát tölt a képernyő előtt – épp csak kibővült az eszközhasználatuk. Számukra közömbös, hogy melyik képernyőt nézik, ez csak a szolgáltatók és a mérőcégek számára nem mindegy.

Vidus Gabriella szerint fontos kérdés, hogy mit értünk televízió alatt: az eszközt vagy a tartalmat, amit szolgáltatunk? A két megközelítésből eltérő gondolkodásmód születik. A céljuk, hogy a tartalom minél több helyre jusson el és ott fenntartható üzleti modell épüljön rá. Követni kell a fogyasztó, a technológia, a mérés és a monetizálási lehetőségek változásait is. Carra Anita egyetért abban, hogy a feladatuk minél több tartalmat elérhetővé tenni, és még sok olyan anyag van, ami nem érhető el digitálisan.

Gazdasági kihívások

Ahhoz, hogy beindulhasson a digitális felületekre gyártás, több tényező megváltozására van szükség. Az egyik a bevételi oldal. Amíg a nemzetközi videóhirdetési fellendülés nem gyűrűzik be hozzánk, nem lesz digitális gyártás – fogalmaz Vidus Gabriella. Ugyancsak ő hívja fel a figyelmet arra, hogy a válság óta megváltozott a médiatípusok elérési arányszáma, de amíg kínálati piac van, nem fognak érdemben emelkedni a relatív alacsony televíziós árak. A gazdasági helyzet miatt – a régióban egyedülálló módon – a hirdetői kereslet nem tér vissza a piacra. De ha az árak el is indulnának felfelé, az árkülönbség még mindig jelentős maradna a digitálissal szemben. Ennek oka részben az utóbbi körüli, olykor indokolatlan hype is. Azt fontos látni, hogy egyelőre a Netflix is veszteséges. Igazi áttörést az AT&TTime Warner összeolvadás hozhat a piacon, annak az eredményeit kíváncsian várják. A maguk részéről a Central Médiacsoport digitális eszközeibe történő bevásárlás sem a tartalomgyártásról, hanem a disztribúcióról szól. Egyelőre a meglévő tartalmak eljuttatása és az inventoryépítés a cél.

Carra Anita ezt azzal egészíti még ki, hogy az on-demand szolgáltatások esetében is az az alapkérdés, hogy van-e rájuk kereslet. Tanítani kell a létező megoldások használatát, mielőtt új fejlesztésekbe fognának. A hatékony költés elvárása a targetálást is ritkán engedi meg a televízióban, de ez digitális felületeken az interaktivitás miatt kifizetődőbb lehet.

Mérési kérdések

A digitális gyártás elterjedéséhez megbízható lineáris-digitális közös adatbázisra is szükség lesz – figyelmeztet Vidus Gabriella.

Vörös Csilla elmondása szerint a digitális mérési technika már itt van. Jövőre tervezik a digitális hirdetések, 2018-ra pedig a digitális tartalom mérését. Teljes tartalommérés jelenleg csak az Egyesült Államokban van, de a Nielsen most 24 országban – köztük Lengyelországban – elkezdte a digitális projektet. A megoldandó kulcskérdések: tudjuk, ki nézte a tartalmat és összehasonlíthatóak legyenek a különböző mérésekből származó adatok.Halottak hete a Hajnaliban

1 napja

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november első hetében mindenszentek ünnepére és a halottak napjára emlékezik. A zenei összeállításban az ünnephez illő dallamok szólalnak meg erdélyi vonósbandák előadásában.