2018. április 11.

Mészáros Márta életműdíjat kap

Veszélyesen jó filmek - az idei LET’S CEE Filmfesztivál mottója. A bécsi fesztiválon 162 alkotást mutatnak majd be, és idén először virtuális valóság filmek is bekerültek a programba.

Az április 13. és 22. között megrendezésre kerülő filmfesztiválon 162 alkotást mutatnak be, amelyek között lesznek játékfilmek, dokumentumfilmek és rövidfilmek Közép és Kelet-Európából, valamint megtekinthetők lesznek az első Virtual Reality Cinema alkotásai is. A fesztivál vetítései Bécsben nyolc moziban, illetve Grazban, Villachban, illetve idén először Salzburgban zajlanak majd. A vetítések mellett a fesztivál külföldi vendégeinek száma is rekordot dönt idén: a meghívottak között szerepel Mészáros Márta filmrendező, Yariv Lerner, az egyik vezető európai filmstúdió vezetője, valamint olyan remek színészek, mint a cseh Karel Roden, a jordán Saba Mubarak, a szlovén Sebastian Cavazza, a horvát Leon Lučev és az amerikai rendező és feminista Stoya - írják.

A LET’S CEE Filmfesztivál díjazottjait április 21-én jelentik majd be, azonban két nyertes már biztos: a fesztivál életműdíját idén Mészáros Márta és Kira Muratova kapja.

A premierek mellett a filmfesztivál idei díjai között is találhatók újdonságok: A Cineplexx Distribution Award értéke 20 000 euró, amelyet a játékfilm vagy az legígéretesebb bemutatkozó film kategóriák egyik tagja nyerhet el. A Danny Lerner Award 55 000 euró értékű díját a legjobb játékfilm kategória nyertese kapja majd, a VdFS Award 1500 euró értékű díját a legjobb rövidfilm nyeri el, és ugyan ekkora díjra számíthat a UNIQA International Award keretében a legjobb debütáló film kategória nyertese. A LET’S CEE Filmfesztivál új támogatója a Western Union International Bank két közönségdíjas alkotást 1 000-1 000 euróval díjaz majd.

A filmfesztiválon 14 magyar alkotást tekinthetnek meg a nézők. Többek között Mészáros Márta bemutatja Aurora Borealis – Északi fény című alkotását, illetve ekkor lesz az Ultra c. dokumentumfilm ausztriai premierje, együttműködésben a bécsi maratonnal, amelyen a film főszereplője, Szabó Béla is indul. A fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában idén két hazai alkotás, a Bújocska és a Welcome vesz majd részt.

Forradalmi találmányok a Spektrumon

1 napja

Az emberiség történelmében a repülés álma sokáig csak álom maradt, de végül nem is annyira régen néhány zseniális elmének köszönhetően megváltozott a világ.