2018. február 16.

Mi is az a sharing economy?

Prácser Attila szerint egyes cégek csak nagyon közel állnak ahhoz, hogy ebbe a kategóriába kerüljenek.

„Több más vállalkozás is van, aki már régóta végez ilyen tevékenységet, de még mi sem tudtuk igazán egyértelműen meghatározni, hogy mit tekinthetünk sharing economy-nak. Mit mondjuk például a GreenGo és a MOL Limo autómegosztó szolgáltatásokra? Érezzük, hogy ez igazán közel áll a sharing economy-hoz, de igazából ezek rövid távú autóbérléssel foglalkozó cégek. Mi ezért úgy fogjuk meg, hogy az a sharing economy, ami a kapacitások hatékonyabb kihasználására irányul, innovatív, technológia alapú. A legtipikusabb formája, amikor magánszemélyek egymásnak adnak kölcsön eszközöket – például a fúrómat odaadom valakinek, cserébe más létráját használhatom.” - nyilatkozta a DigitalHungarynek Prácser Attila az Oszkár.com ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint „bár lehet beszélgetni arról”, miért olyan amilyen a taxisrendelet, az elég egyértelműnek tűnik, hogy az Uber egy taxis cég, és nem sharing economy-val foglakozik. Náluk az emberek azért ülnek be az autójukba, hogy másokat fuvarozzanak a városban, és ezzel pénzt keressenek. „Az Airbnb egy kiváló sharing economy ötletből indult, arra találták ki, hogy adjuk ki időnként a lakásunk egy szobáját, hogy csökkentsük a lakbért vagy a rezsi költséget. Nem tudom, létezhet-e még ilyen kiadásra szoba a rendszeren, de nem hinném hogy a tranzakciók 1 százalékát elérné.” - fogalmazott.

Az interjú további részében szóba kerül a Google és a Waze, a fintech megoldások fontossága, valamint a Bitcoin és a kriptovaluták is.